пʼятниця, 13 лютого 2015 17:09

Під водою археологи знайшли ліс, якому 10 тисяч років

Під водою археологи знайшли ліс, якому 10 тисяч років

Двоє британських дайверів Боб Спрей і Дон Ватсон, які понад 20 років займаються підводною фотографією, плавали в Північному морі на узбережжі Норфолк і випадково знайшли справжній підводний ліс. Про це повідомляють британські газети.

Під час плавання пірнальників течія віднесла в бік, і вони побачили стародавній ліс з цілими деревами, що тягнувся на багато сотень метрів. Хоча спершу їм здалося, що це залишки корабельної аварії. Найімовірніше, ліс стало видно після сильного шторму, коли вода перемістила пісок, який приховував його.

Знайдений ліс ріс приблизно 10 тисяч років тому на території, що отримала назву Доггерланд і з'єднувала Британію з материковою Європою, а також Британію та Ірландію між собою. Нині Доггерланд перебуває під водою, однак це сталося відносно недавно, близько 7 тисяч років тому, коли в результаті потепління рівень моря істотно піднявся.

Територія колишнього Доггерланду багата на археологічні знахідки. На найбільшій мілини в цьому районі - Доггер-банку - вчені знаходять залишки давніх тварин, а також знаряддя праці перших людей, що прийшли в Британію суходолм. Цікаво, що це далеко не перший ліс, який стало видно в результаті сильного шторму. На початку минулого року проявився стародавній ліс в південно-західному Уельсі.

Зараз ви читаєте новину «Під водою археологи знайшли ліс, якому 10 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути