понеділок, 11 березня 2013 18:13

По завершенню Льодовикового періоду "венер" почали зображати з маленьким бюстом

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Венера Віллендорфська. Вигляд збоку
Венера Віллендорфська. Вигляд збоку

Близько 35 тисяч років тому доісторичні художники і скульптори відкрили для себе жіночі форми - і відтоді світ мистецтва назавжди змінився. Величезна безліч знайдених статуеток із вапняку, слонової кістки і глини, що демонструють пишні жіночі форми, пізніше стали джерелом натхнення для Пікассо, Матісса та інших геніїв. Однак 16 тисяч років тому форми статуеток різко змінилися. Історики і археологи десятиліттями намагаються розгадати цю загадку. Нещодавно у двох німецьких вчених з'явилася своя думка щодо цього, представлена ними на Європейській конференції палеоліту (European Palaeolithic Conference). На їхню думку, ці статуетки спершу оспівували красу кожного жіночого тіла, а пізніше стали просто символами жінки, які зміцнювали спілкування всередині зростаючої популяції людей.

Конференція проходить в рамках виставки "Льодовиковий період" у Британському музеї Лондона. На ній представлена ??вся 20-тисячолітня історія жіночих фігурок і статуеток, виявлених в ході численних розкопок на території від Росії до Франції. Найбільш ранні з них мають вік не менше 35 тисяч років. Серед них - знаменита Венера Віллендорфа з Австрії. Всі статуетки цієї епохи схожі між собою і належать до так званого Віллендорфского стилю доісторичного мистецтва. За словами дослідника Сабіни Гаудзінскі-Віндхойзер (Sabine Gaudzinski-Windheuser), вони демонстрували жіночу оголеність у всій її пишності. Для них характерна анатомічна точність зображення, дуже великі груди і сідниці, а також повні ноги з відсутніми ступнями. Фігурки розрізнялися за висотою і товщиною, наявністю і відсутністю шкіри на жінці і т. д.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чехії знайшли жіночу статуетку з бивня мамонта віком 26 000 років

Однак близько 16 тисяч років тому вид статуеток зазнав змін. На зміну Віллендорфському стилю прийшов Геннерсдорфський, що отримав назву на честь регіону Німеччини, де вперше були виявлені статуетки нового типу. Вони були набагато більш схематичними і лише стилізовано позначали жіночі форми. Ці фігурки не мають голови, мають маленькі груди і великі сідниці. Їхня особливість в тому, що фігурка завжди зображує профіль жінки. На відміну від статуеток Віллендорфського стилю, нові фігурки могла вирізати будь-яка людина, для цього не потрібен був талант і вміння зображувати анатомічні деталі.

Автор: Фото: culture.compulenta.ru
  Венера Віллендорфська (ліворуч) і типові для геннерсдорфського стилю статуетки (праворуч)
Венера Віллендорфська (ліворуч) і типові для геннерсдорфського стилю статуетки (праворуч)

На думку дослідників, статуетки Віллендорфського періоду символізували ідею жіночності як таку, при цьому підкреслюючи, що кожна жінка індивідуальна - про це свідчать відмінності між фігурками. Ця ідея відмінно підходила для ранніх людей, що населяли сучасну Європу 40 тисяч років тому. Вони жили маленькими групами, бачили, що жінки різняться між собою, і намагалися відтворити це в статуетках. В епоху ж Геннерсдорфського стилю Льодовиковий період закінчився, популяція людей стала стрімко зростати і поширюватися північною Європою. Нове зображення жінок стало більш стандартизованим, позбавленим індивідуальних рис. Воно було покликане лише зобразити жінку як символ і допомогти в зміцненні соціальних зв'язків усередині співтовариств.

Зараз ви читаєте новину «По завершенню Льодовикового періоду "венер" почали зображати з маленьким бюстом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути