четвер, 07 травня 2020 12:39

Підписали документ, який змінив життя Європи

Підписали документ, який змінив життя Європи
Начальник німецького штабу Альфред Йодль підписує акт про капітуляцію Німеччини у ставці головнокомандувача сил союзників генерала Дуайта Ейзенхауера, Реймс, 7 травня 1945 року. Фото: wikipedia

7 травня 1945 року у французькому місті Реймс підписали Акт воєнної капітуляції нацистської Німеччини. Очікуваний сотнями мільйонів людей документ зупинив найкривавішу війну в Європі.

Підписи поставили: начальник німецького штабу Альфред Йодль, американський генерал-лейтенант Волтер Беделл Сміт, начальник радянської воєнної місії у Франції, генерал-майор Іван Суслопаров, а як свідок - французький корпусний генерал Франсуа Севез. Документ мав набути чинності 8 травня, о 23:01 за європейським часом.

Поспішні дії Суслопарова, який не дочекався інструкцій із Кремля, викликали гнів у радянського керівництва. Йосип Сталін прагнув підписати документ у Берліні, задля взяття якого раніше за союзників командування поклало безліч життів. Суслопарова врятувало лише те, що, ймовірно, з його ініціативи до акту було внесено пункт про можливість перепідписання, а сам документ мав примітку Only this text in English is authoritative - Цей текст є чинним лише англійською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співпрацю Кремля з Гітлером мав приховати термін "Велика Вітчизняна війна"

Тоді "вождь народів" звернувся до союзників з вимогою підписати новий акт, а найважливіше, не робити офіційних оголошень до набуття ним чинності. Прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль і президент США Гаррі Трумен відмовили йому, адже журналісти вже рознесли світом вість про перемогу. Та все-таки західні лідери, які офіційно проголосили її 8 травня, о 15:00, погодилися провести церемонію перепідписання акту в Берліні.

Вона відбулася 8 травня. Від СРСР на найвищому рівні акт про беззастережну капітуляцію, що майже дослівно повторював реймський, підписав маршал Георгій Жуков. Але церемонія стала формальністю, адже накази про повне припинення бойових дій уже діяли повною мірою, а до набуття чинності реймського акта залишалися 17 хвилин.

Саме через кількаразове підписання 1945 року капітуляцію відзначали в різний час. У Європі 8 травня 23:01 стало першою хвилиною миру, а в СРСР на момент підписання уже було 9 травня. Згодом Президія Верховної Ради СРСР видала указ, оголосивши його Днем Перемоги.

Фактичне припинення стану війни між СРСР і Німеччиною відбулося лише 25 січня 1955 року.

Операцію "Оверлорд" почали 6 червня 1944 року. Тоді союзники відкрили Західний фронт у Європі та розпочали активні бойові дії, що значно прискорило падіння нацистської Німеччини. Участь взяли понад 3 млн осіб, які перетнули протоку Ла-Манш з Англії в Нормандію. "Оверлорд" стала найбільшою десантною операцією в історії.

Зараз ви читаєте новину «Підписали документ, який змінив життя Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути