субота, 25 травня 2013 16:58

Перший будинок на Хрещатику звели 215 років тому
5

1851 рік. Хрещатик
Фото: Фото: starkiev.com
1860 рік. Хрещатик, вигляд від Європейської площі
1870-і роки. Хрещатик, будинок № 26. Колишня поштова контора
1875 рік. Хрещатик, будинок № 27
1890-і роки. Вид на Хрещатик в напрямку до Дніпра

Історію Хрещатика ведуть із 1798-го. Тоді на вулиці збудували перший будинок — двоповерховий мурований палац поміщика Онуфрія Головинського. Нині на його місці стоїть Головпоштамт.

Назва вулиці пішла від Хрещатої долини — так у 19 ст. називали ці місця, бо їх перехрещували яри. Офіційно назву Хрещатик міська влада затвердила 1869-го, хоча вживати її стали на кілька десятиліть раніше. Активно забудовувати її почали в 1830-х. Споруджували здебільшого триповерхові будинки, де розміщувалися найсолідніші крамниці, ресторани, банки. "На Крещатике путник не найдет зданий, заслуживающих звания памятников архитектуры. В лучшем случае, скучающий гость вынужден любоваться кокетничающими киевлянками и навязчивыми вывесками, коими облеплены дома", — писала в середині 19 ст. місцева преса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 1970-х Андріївський узвіз нагадував клоаку

1807-го на Європейській площі спорудили міський театр на 470 глядачів, де виступали російські, українські, французькі трупи. Сцена закривалася завісою із зображенням античного героя на колісниці. Над сценою висів купідон, в руках якого був сувій із написом: "Смех очищает нравы". Але вже в середині 19 ст. театр знесли, а на його місці відкрили триповерховий готель "Європейський". У ньому зупинялися Тарас Шевченко та Петро Чайковський. Кращі номери коштували по 25 крб. Готель надавав гостям омнібус, екіпаж для поїздок містом, окремий кабінет у ресторані.

Майже всі елітні дореволюційні готелі — "Ґранд-готель", "Континенталь", "Великий національний" — підірвали радянські підпільники 24 вересня 1941 року. Перед приходом німецьких військ було заміновано майже всю центральну частину міста. "Європейський" уцілів, але у 1978–1982 роках його також зруйнували, а на його місці побудували музей Леніна, нині — Український дім.

На Хрещатику була алея ювелірних магазинів. Найсоліднішим вважався салон купця Першої гільдії Йосифа Машрака. Там можна було придбати дивовижні речі з коштовних металів. Приміром, ланцюжок для годинника у формі людського скелета. Неподалік розташовувалася фірма "Саламандра", яка випускала каси та сейфи, що не горять. У червні 1900-го на Софійській площі ця фірма провела експеримент: на високому цегляному постаменті встановили касу вагою 425 кг та з товщиною стінок 10 см. Її обклали дубовими дровами, облили гасом і підпалили. Каса лишилася цілою. Її відкрили й знайшли всередині термометр, який лопнув, годинник, що працював, та неушкоджені температурою і вогнем гроші.

"Есть на Крещатике неписаный, но твердый закон, — писала газета "Киевлянин" 1872-го року. — На той стороне, где четные номера, от угла Прорезной до Думской площади (нинішній майдан Незалежності. — Gazeta.ua), порядочная женщина может идти только с мужчиной; если же прохаживается одна — значит, проститутка... Отныне вся проституция сосредоточилась на правой стороне Крещатика".

Зараз ви читаєте новину «Перший будинок на Хрещатику звели 215 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути