середа, 15 травня 2013 13:16

Падінню Римської імперії посприяла "чума Юстиніана"?

Автор: Фото: archae.ru
  Імператор Юстиніан I, на честь якого отримала свою назву епідемія чуми, що лютувала в 6-8 столітті
Імператор Юстиніан I, на честь якого отримала свою назву епідемія чуми, що лютувала в 6-8 столітті

Чума є смертельною хворобою, настільки відомою, що навіть стала синонімом будь-яких небезпечних інфекцій. З нею пов'язували один з перших відомих прикладів біологічної війни, коли монголи за допомогою катапульт закидали середньовічне місто Сугдею в Криму трупами померлих від чуми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири незвичайних предмети здивували археологів

З бактерією, яка викликає чуму, Yersinia Pestis, були пов'язані як мінімум дві найбільш спустошливі епідемії в історії людства. Одна з них, під час Великої чуми, яка тривала з 14 по 17 століття, включаючи таку сумно відому епідемію відому як Чорна смерть, щоа можливо вбила дві третини жителів Європи в середині 1300-х років. Інша, сучасна чума, яка вразила весь світ в 19 і 20 століттях, що почалася в Китаї в середині 1800-х роках і розповсюдилася на Африку, Америку, Австралію, Європу та інші частини Азії.

Дослідники вважають, що саме чума була пов'язана з обома цими катастрофами, але існує маса питань, чи була вона пов'язана з так званою "Чумою Юстиніана" 6-8 століття. Ця епідемія, названа на честь візантійського імператора Юстиніана I, забрала життя більше 100 мільйонів осіб. Деякі історики навіть припускають, що саме ця катастрофа сприяла падінню Римської імперії.

Автор: Фото: archae.ru
  Розкопки чумного цвинтаря 14 століття в Лондоні
Розкопки чумного цвинтаря 14 століття в Лондоні

Щоб вирішити це завдання, науковці досліджували давні ДНК, виділені з зубів 19 скелетів людей, що хворіли ймовірно "Чумою Юстиніана" у шостому столітті. Їхні останки були знайдені археологами на середньовічному цвинтарі в Баварії. У результаті там були виявлені бактерії чуми Yersinia Pestis.

"Це завжди дуже цікаво, коли ми можемо дізнатися справжню причину давніх морових епідемій", - говорить дослідник Барбара Браманте, археогенетик з Університету Йоганна Ґутенберга в Майнці, Німеччина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині, можливо, виявили нові Помпеї

"Після такого довгого часу - близько 1500 років, ми все ще в змозі виявити агента чуми за допомогою сучасних малекулярних методів", - пояснює дослідник Хольгер Шольц, молекулярний мікробіолог бундесверу з Інституту мікробіології в Мюнхені.

За словами дослідників, ці результати підтверджують, що "Чума Юстиніана" перетнула Альпи, і стала причиною смерті людей на території нинішньої Баварії. "Аналіз ДНК показує, що так само, як дві останні чуми, ця перша пандемія зародилася в Азії, навіть якщо історичні записи говорять, що вона прибула з Африки і лише потім перекинулася в басейн Середземного моря і в Європу", - розповідає Барбара Браманте.

Автор: Фото: archae.ru
  Зображення Чорної смерті, як називали бубонну чуму, в Біблії 15-го століття
Зображення Чорної смерті, як називали бубонну чуму, в Біблії 15-го століття

Згодом чума поширилася по всьому світу. У наш час Всесвітня організація охорони здоров'я як і раніше повідомляє про тисячі зареєстрованих випадків захворювання цією недугою, але тепер медики можуть боротися з нею за допомогою антибіотиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозаїка в давній ізраїльській виноробні не давала рідині проникати в ґрунт

Тепер вчені сподіваються дізнатися всю послідовність генома штаму чуми, виділеного з давніх зубів, щоб дізнатися якомога більше про цю хворобу.

Детально про ці дослідження можна дізнатися на сайті журналу Plospathogens

Зараз ви читаєте новину «Падінню Римської імперії посприяла "чума Юстиніана"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути