вівторок, 18 грудня 2012 16:27

Останнього великого фараона Єгипту зарізала дружина

Автор: Фото: bbc.co.uk
  Трахея Рамзеса ІІІ була перерізана
Трахея Рамзеса ІІІ була перерізана

Європейські археологи розкрили таємницю загадкової смерті останнього великого фараона Єгипту - Рамзеса III. Судячи з усього, древньому правителю перерізали горло його дружина й син. Єгиптологам було відомо, що фараона відлучили від влади під час палацового перевороту, про який свідчать літописні джерела. Однак залишалося незрозумілим, правитель залишився живий чи його вбили змовники на чолі з дружиною Теє та сином Пентавером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ті, що ступають по воді" - найдавніше зображення фараона показує збір податків

Крапку в цій таємничій справі поставили вчені під керівництвом Альберта Цинка з італійського Інституту мумій і людини Льодовиковго періоду. Дослідники вивчили мумію Рамзеса III за допомогою комп'ютерного томографа і виявили на його шиї велику різану рану довжиною в 7 сантиметрів, чиї кордони доходили до хребців.

Трахея фараона була перерізана, як і всі великі кровоносні судини, що проходять через цю частину шиї. На думку лікарів, така рана могла бути тільки смертельною, монарх прожив з нею тільки пару хвилин і помер.

Автор: Фото: bbc.co.uk
  Мумія Пентавера. На шиї видно безліч складок і вм'ятин
Мумія Пентавера. На шиї видно безліч складок і вм'ятин

Крім того, вчені вивчили муміфіковані останки і можливого сина фараона. Порівнявши аналізи генетичного матеріалу обох чоловіків, дослідники підтвердили, що вони доводилися один одному родичами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мумію цариці Хапшетсут сховали від її зятя

Проте яким чином і чому загинув Пентавер, достеменно теж невідомо. Його внутрішні органи й мозок не виймалися під час процесу муміфікації. Тіло молодого чоловіка було загорнуте в шкіру кози, яка вважалася "нечистою" з точки зору похоронних обрядів для членів сім'ї монарха. Крім того, на його шиї вчені знайшли безліч складок і вм'ятин, а його грудна клітина була незвично розширена. Можливо, син фараона був похоронений живцем або задушений.

Зараз ви читаєте новину «Останнього великого фараона Єгипту зарізала дружина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути