пʼятниця, 05 вересня 2014 12:25

Окуповані Німеччиною держави утворили Бенілюкс 70 років тому

70 років тому цього дня у Лондоні відбулося підписання договору про утворення економічного союзу Бенілюкс — його підписали представники ще частково окупованих Німеччиною держав — Бельгії, Нідерландів і Люксембургу.

Автор: uk.wikipedia.org
  Прапор Бенілюксу
Прапор Бенілюксу

5 вересня 1944 року у Лондоні відбулося підписання договору про утворення економічного союзу Бенілюкс, більш ніж за півроку до закінчення Другої світової війни.

БЕНІЛЮКС — скорочена назва з перших складів трьох європейських країн: Бельгії, Нідерландів і Люксембургу. Митно-економічний союз цих країн передбачав можливість вільного переміщення робочої сили, капіталів, товарів і послуг, мав на меті лібералізацію зовнішньої торгівлі.

Хоча договір набув чинності тільки в 1960 році, саме рішення створити Бенілюкс стало прообразом статуту Європейського Союзу. Втім, безпосередні попередники Європейського Союзу — Європейське об'єднання вугілля і сталі (ЄОВС) і Європейське економічне співтовариство (ЄЕС), знайшли фізичну реальність раніше — в 1951 і 1957 роках. Країни Бенілюксу разом з ФРН, Францією та Італією виступили їх засновниками.

Формування Бенілюксу було завершено в 1958 році підписанням в Гаазі договору про економічний союз, що відобразило прагнення монополій 3-х країн зміцнити свої позиції в ЄЕС. Договір уклали строком на 50 років з можливістю продовження на 10-річні періоди, і набув чинності з 1 листопада 1960 року.

Керівними органами Бенілюксу є комітет міністрів, міжпарламентський консультативна рада, рада економічного союзу, ряд загальних і спеціальних комітетів, генеральний секретаріат, арбітражна колегія, судова палата, консультативна рада з економічних і соціальних питань.

Зараз ви читаєте новину «Окуповані Німеччиною держави утворили Бенілюкс 70 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути