четвер, 17 березня 2016 16:35

Одне з найгарніших міст Третього Рейху зрівняли з землею
14

Фото: http://www.istpravda.ru/

Авіабомбардування Дрездена реалізували повітряні сили Великої Британії та США. Коли мешканці міста вийшли з укриттів, вони не впізнали місто: воно було чорним.

Авіаатаки на Дрезден вважаються одними із найбільш руйнівних за історії Другої світової війни - тисячі бомб були скинуті на місто в результаті чого постраждала більша його частина.

Долю Дрездена вирішили ще на Ялтинській конференції, але думку про те, що бомбардування міста посприяє швидшому завершенню війни, історики піддають сумніву. Досі немає остаточних цифр щодо кількості жертв, джерела називають цифри від 500 тисяч до 1 мільйону.

У план бомбардування Дрездена входило створення вогняного смерчу, коли поодинокі багаття об'єднуються в одне величезне, де повітря нагрівається і піднімається догори.

"...утворений вогняний смерч, судячи з обстеження, поглинув понад 75 відсотків території руйнувань ... Гігантські дерева були вирвані з коренем або наполовину зламані. Натовпи рятувалися втечею , але були несподівано підхоплені торнадо, їх протягло по вулицях і жбурнуло прямо в вогонь; зірвані дахи і меблі ... були викинуті в центр охопленого вогнем старої частини міста", - так згадує про трагедію один із військовослужбовців британської авіації.

Командир дрезденського рятувального загону згадував: "На початку другої атаки багато людец ще тіснилися в тунелях і підвалах, чекаючи кінця пожеж ... Детонація вдарила по склу підвалів. До гуркоту вибухів приєднався якийсь новий, дивний звук, який ставав все тихіше і тихіше. Щось нагадує гул водоспаду - це було виття смерчу, який розпочався в місті."

Коли Друга Світова війна завершувалася, місцеві жителі були впевнені, що бомбардування не погрожують Дрездену, оскільки там не було військових заводів. Навіть побутували думки, що Дрезден має перспективу отримати статус столиці нової Німеччини.

Вже в 1990-х роках після об'єднання Німеччини історики почали детально вивчати трагічне минуле. У 1993 році в Дрезденському міському архіві були виявлені акти похоронного відомства, які свідчать про те, що в період з 15 лютого по 17 квітня 1945 року в Дрездені було поховано близько 25 тисяч осіб, серед яких було чимало загиблих під час лютневих бомбардувань. На разі це є узгоджена між істориками кількість загиблих, але не виняток, що і ця цифра не є остаточною.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Одне з найгарніших міст Третього Рейху зрівняли з землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути