пʼятниця, 12 лютого 2016 12:15

Німецькі археологи знайшли перше у Європі та Скандинавії кладовище

Німецькі археологи знайшли перше у Європі та Скандинавії кладовище

Археологи в Німеччині виявили тіла дітей і однієї дорослої людини, яка була похована, як не дивно, стоячи. Про це інформує National Geographic.

Одне з найстаріших поховань Європи, що було виявлено нещодавно датується 9 тис. до н.е . Найбільш інтригуючі знахідки: скелет 6-місячної дитини і таємниче вертикальне поховання 20-річного чоловіка .

Німецьке кладовище Фреденвальде (Fredenwalde) належить до мезолітичного періоду, коли Європа була заселена мисливцями-збирачами.

На прес-конференції в Берліні археологи оголосили, що 9 скелетів були виявлені на вершині пагорба на місці поховання. 5 із них були діти, молодші за 6 років. Дослідники виявили переконливі докази, що ще більше поховань залишаються нерозкопаними.

Томас Тербергер, археолог із Департаменту охорони пам'ятників історії, який провів нещодавні розкопки, говорить: "Це не просто скупчення поховань у результаті нещасного випадку, а місце, куди стародавні люди вирішили постійно ховати мерців. Це перше свідчення справжнього кладовища в північній Європі або Скандинавії".

Дослідники cтверджують, що рештки немовляти - найбільш ранній дитячий скелет, коли-небудь знайдений у Німеччині і один із найстаріших у Європі. "Дійсно, дуже рідко можна знайти неушкоджене поховання як це, оскільки кістки немовляти дуже маленькі і тендітні." - говорить дослідник Юнгклаус (Jungklaus).

З попереднього аналізу ДНК і речей з похованні стає зрозуміло, що знайдений у вертикальному положенні чоловік був мисливцем-збирачем.

Його смерть настала приблизно в той же час, коли перші фермери прибули в цю частину Європи. Дослідження поховань може допомогти науковцям зрозуміти, що сталося, коли мисливці-збирачі зіткнулися з "місцевими" і як відбувалося впровадження нових технологій та способу життя.

Зараз ви читаєте новину «Німецькі археологи знайшли перше у Європі та Скандинавії кладовище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути