пʼятниця, 10 жовтня 2014 12:38

Невідомий чоловік передав у Полтаву портрет Котляревського 1960 років

Невідомий чоловік передав у Полтаву портрет Котляревського 1960 років

12 жовтня в Полтавському літературно-меморіальному музеї імені І.П. Котляревського покажуть унікальний портрет письменника. Його виконав український художник Іван Філонов в 1960-роках. З того часу портрет перебував у невідомого чоловіка.

"Жодного прижиттєвого портрету письменника не збереглося. Єдиний, який висів у його світлиці, загубився, коли його відсилали до Харкова для журналу "Молодик". В цей самий час художник Башилов встиг з нього створити гравюру на камені. У 19 столітті було кілька десятків художників, які з цієї гравюри створювали вже сої варіанти. Це такі митці як Червяков, Коваленко, Сластіон. Вони намагалися канонізувати образ письменника, риси його обличчя наче застиглі на камені, такий собі незворушний образ. А вже в 1960 роках взявся і Філонов, - розповіла співробітниця музею Євгенія Стороха".

"Цей портрет Філонова — вирізьблена гравюра. Але з якого матеріалу не знаємо самі, бо портрет ще не бачили. Цінність її полягає в тому, що художник намагався зобразити індивідуальність Котляревського. Риси образу м'які, не такі як на попередніх портретах. Він його виготовив для одного з видань творів письменника, - продовжила Стороха".

Портрет Філонова музею передав невідомий чоловік зі столиці.

"За передачу домовлялися працівники столичної студії мистецьких ініціатив. Запитували в них про того аноніма, він не хоче називатися, - сказала пані Євгенія. Потрет залишитися в нас назавжди".

Іван Філонов народився в Росії, в Красноярському краї, навчався в Харкові, був одружений з полтавкою. Помер у 1983 році. Після його смерті доля портрету письменника невідома.

Зараз ви читаєте новину «Невідомий чоловік передав у Полтаву портрет Котляревського 1960 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути