середа, 10 вересня 2014 16:44

Невідомі 30-метрові кам'яні кола виявили біля Стоунхенджу
5

Фото: ft.com

Британські археологи виявили поряд зі Стоунхенджем 17 раніше невідомих споруд у південно-західному англійському графстві Уїлтшир.

Вченим за допомогою георадарів і магнітометрів вдалося знайти на глибині декількох метрів на Солсберійській рівнині кола з каменю діаметром близько 30 метрів (3000-2500 до н. е.), невеликі храми і кілька поховань. Відкриття зробили на площі 12 кв. км.

Фахівці створили тривимірну ландшафтну карту місцевості. "Велика частина території ніколи не була вивчена, - зазначив один з керівників проекту професор Бірмінгемського університету Вінс Гаффні. - Тому ми і створили цю максимально детальну археологічну карту".

Вчені вже висунули теорію про те, що центральний комплекс з каменю був пов'язаний ще з 60 ритуальними місцями.

Нагадаємо, що Стоунхендж, розташований за 130 км на захід від Лондона, складається з кільцевих і підковоподібних споруд, побудованих з великих довгастих каменів.

Пам'ятник і його околиці були включені в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1986 році. Суперечки про його призначення не вщухають вже більше восьми століть.

Зараз ви читаєте новину «Невідомі 30-метрові кам'яні кола виявили біля Стоунхенджу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути