пʼятниця, 08 лютого 2013 19:51

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

"Наукові дискусії неможливі без суперечок" - В'ятрович відповів польським історикам

"Наукові дискусії неможливі без суперечок" - В'ятрович відповів польським історикам
Фото: ukrpohliad.org

Позиція організаторів конференції у Польщі, яка відбулася 6 лютого і була присвячена польсько-українському конфліктові часів Другої світової війни, здивувала історика Володимира В'ятровича.

Нагадаємо, науково-популярне обговорення "Волинь–1943. Початок" відбулося без участі українських істориків. Натомість, на думку більшості учасників конференції, у роботах українських істориків, серед яких найчастіше згадувався Володимир В'ятрович, заперечується чимало фактів Волинської трагедії, зокрема питання оцінки тамтешніх подій як "геноциду польського народу".

"На жаль, я дізнався про це з інтернету, - сказав В'ятрович у коментарі Gazeta.ua. - І це мене найбільше здивувало. Виходить, що конференція відбулася у напівзакритому форматі. Вона була присвячена історії польсько-українського конфлікту і відбулася винятково за участі польських істориків. І, як ми побачили з коментаря організаторів цього заходу, це була принципова позиція. Один з організаторів, історик і представник Інституту національної пам'яті Польші Маріуш Зайончковський заявив про те, що не варто запрошувати українську сторону, бо почалася б суперечка, яка завадила б дискусії. Як на мене, це дуже дивний підхід до наукових дискусій, які неможливі без суперечок. Адже дискусії з цієї складної теми надзвичайно потрібні, саме історики повинні дати зважену оцінку цим подіям".

Володимир В'ятрович припустив, що цей захід мав чітку мету: "Судячи із заявки організаторів, метою було озвучити польську точку зору на цю проблему. Однак мені здається, що їхня візія вже й без того є доволі відомою, особливо в Польщі. Крім того, ми не повинні ділити розгляд цієї проблеми на українську і польську точку зору, а маємо зрозуміти чим справді була ця трагедія".

Зараз ви читаєте новину «"Наукові дискусії неможливі без суперечок" - В'ятрович відповів польським історикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути