вівторок, 10 вересня 2013 14:01

Найдавніше берестяне відро знайшли в байкальській печері

Найдавніше берестяне відро знайшли в байкальській печері
Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Берестяне відро знайшли спелеологи в замерзлому озері, яке розташоване в печері Велика Байдинська. За попередніми даними, виробу кілька тисяч років. Можливо, це найдавніший на планеті виріб з берести.

Байдинські печери розташовані в одному з наймальовничіших місць Байкалу. Дослідники виявили в них стародавні гральні кістки з письменами, ножі, поховання. Відвідувати печерний Байдинський комплекс заборонено. Однак туристи продовжують ходити до підземних зал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давню поховальну маску розкопали в Туреччині

Відро виявили під шаром льоду ще 2009 року. Воно швидко стало місцевою визначною пам'яткою. І деякі туристи відривали по шматочку від нього на пам'ять. Тому цього року спелеологи та представники служби охорони пам'яток вирішили підняти артефакт на поверхню, звільнивши його від криги.

Олександр Алексєєв, керівник дитячого спелеологічного клубу "Мрія" розповів про знахідку: "Саме тіло відра берестяне. Дерев'яний обідок і шкіряна ручка. Збереження таких берестяних виробів дуже рідкісне" .

У 1994 році спелеологи вже піднімали схожий виріб. Тоді археологи встановили, що його вік становить 2,5 тисячі років. Можливо, нинішня знахідка набагато старіша, оскільки це відро лежало в нижній частині стародавнього льодовика.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніше берестяне відро знайшли в байкальській печері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути