понеділок, 14 березня 2016 15:00

На Вінниччині відкриють картинну галерею Потоцьких

На Вінниччині відкриють картинну галерею Потоцьких

У тульчинському палаці Потоцьких відкриють картинну галерею, присвячену добі Потоцьких. Про це повідомляє Vlasno.info

Зробити картинну галерею та відновити епоху Потоцьких у палаці в Тульчині планують вінницькі чиновники та мистецтвознавці.

– Тематичні фонди з Вінницького обласного художнього музею ми розмістимо у центральному корпусі палацу, який відносно відреставрований, – повідомила заступниця начальника управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Валентина Троян. – Зараз вирішується питання щодо квадратних метрів; треба також призвести обрані приміщення в порядок. Приблизно протягом цього року плануємо відкрити картинну галерею, однак час та обставини можуть внести свої корективи.

Директор художнього музею Ілля Безбах розповів, що у фондах установи є близько 30 робіт, присвячених епосі Потоцьких на Вінниччині та, зокрема, в Тульчині.

У нас знаходяться твори і зарубіжних художників, XVII-XVIII століть. Оригінали деяких з них втрачені, а у нас є надзвичайно цінні копії. Серед них - портрети Анни, Юзефа, Салезія, Анни-Ельджбети, Станіслава, Софії, Юзефіни, Болеслава, Марії Потоцьких, – розповідає Ілля Васильович. – Крім того, у нас є також речі цієї родини: диван, крісло, посуд. Тому картинна галерея буде у відповідному тематичному інтер'єрі, який ми відтворимо. В іншій кімнаті будуть твори українських художників. Музей має бути, як оповідання, його треба вміти читати.

Зараз у приміщенні палацу вже є три тематичні картини, там вони і залишаться: чекатимуть, доки до них "переїдуть" твори із Вінницького обласного художнього музею.

За попередніми даними, на реставрацію всього комплексу Потоцьких у Тульчині потрібно близько 42 мільйонів гривень. Наразі немає проектно-кошторисної документації та власне коштів на початок робіт. Джерела майбутнього фінансування поки невідомі, інвесторів (вітчизняних чи іноземних) досі не привабила архітектурна пам'ятка Вінниччини.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині відкриють картинну галерею Потоцьких». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути