пʼятниця, 30 січня 2015 13:08

На відспівуванні Черчилля була англійська королева - до 50-ї річниці смерті відомого політика
11

Фото: www.liveinternet.ru

50 років тому, 30 січня 1965 року Лондон попрощався з англійським прем'єр-міністром Вінстоном Черчиллем, якого поховали на цвинтарі його рідного містечка Бледон.

Вінстон Леонард Спенсер Черчилль помер в 70-ту річницю смерті свого батька лорда Рандольфа 24 січня 1965 року в своєму лондонському будинку Гайд-парк-гейт, 28.

Того ж дня в палаті лордів було зачитано послання королеви: "Я наказую, щоб серу Вінстону були влаштовані державні похорони - його тіло повинне знаходитися у Вестмінстерському залі, після чого перенесене для відспівування в кафедральний собор Святого Павла."

За всю історію Великобританії лише п'ять особистостей, які не були членами королівської сім'ї, були удостоєні державного похорону: Пітт, Нельсон, Веллінгтон, Гладстон і Черчилль.

Траурна церемонія розпочалася 27 січня. Важку труну, зроблену з вікових дубів, перенесли з будинку 28 по Гайд-парк-гейт в Вестмінстерський зал. Незважаючи на сильний вітер та мокрий дощ, попрощатися з Черчиллем вийшли тисячі людей.

 

Черчиллю була надана велика честь - на його відспівуванні присутня королева Єлизавета II. Після відспівування труну з тілом прем'єр-міністра на спеціальному катері доставили у Бледон, де й поховали.

Зараз ви читаєте новину «На відспівуванні Черчилля була англійська королева - до 50-ї річниці смерті відомого політика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути