четвер, 28 травня 2015 10:30

На Львівщині археологи виявили пам'ятки епохи неоліту

На Львівщині археологи виявили пам'ятки епохи неоліту
Фото: Wikipedia

У Мостиському районі на Львівщині археологи виявили, що деякі пам'ятки мають два або більше культурно-хронологічні горизонти, які представлені матеріалами епохи енеоліту, бронзи та пізньоримського часу, періодами раннього і пізнього середньовіччя, нової доби. У цьому регіоні вперше були виявлені пам'ятки доби палеоліту та мезоліту. Про це пише "Гал-інфо".

Про це розповіла керівник археологічної експедиції, науковий співробітник НДЦ "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України Наталія Войцещук.

За її словами, спільно із польськими колегами в рамках проекту вдалося відкрити цікаві археологічні пам'ятки. Усі артефакти, які були виявлені під час розкопок, археологи передадуть до Мостиського краєзнавчого музею, де мають намір вже цього року відкрити унікальну експозицію.

Як розповіла Наталія Войцещук, директору музею Роману Новіцькому вдалося вибити фінансування на ремонт приміщення музею, а тому нині музей закритий.

"Ми спробуємо зробити виставку із археологічного матеріалу, і у вересні-жовтні музей вже відкриють. Коли Роман Новіцький став директором, то речі в музеї були не паспортизовані. Частину речей принесли "чорняки" (чорні археологи, - ред).", - розповіла Наталія Войцещук.

За її словами, у Львівській ОДА раніше почали створювати кадастр пам'яток, а від так розпочалася археологічна експедиція, яку і очолила Наталія Войцещук.

"Так і почалася експедиція по Мостиському районі. Перший рік дав нам велику кількість знахідок та нових пам'яток. Ми тоді лише обстежували правий берег р. Вишня. Потім у нас з'явилася ідея збільшити площу та обстежити басейн річки. Наприкінці 2012 року виникла ідея розпочати спільний проект з поляками. В 2014 році почалися перші масштабні розкопки на чотирьох поселеннях. Цього року розкопки на цій території завершаться, а в Мостиському районі з'явиться цікава археологічна експозиція", - сказала вона.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині археологи виявили пам'ятки епохи неоліту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути