четвер, 24 травня 2012 14:33

На Львівщині знайшли місце головного бункеру пропаганди УПА
5

Першими знахідками були металеві гаки та частина проводу
Фото: Фото: voyevoda.io.ua
"Все збігалося, окрім координат бункера, вказаних у матеріалах НКВД, за якими бункер мав бути на 1 км далі і на іншій горі. Ми дійшли висновку, що це помилка зроблена свідомо чи несвідомо”
Знайдена піч додала впевненості, що бункер знаходився саме тут
Знайдена піч додала впевненості, що бункер знаходився саме тут
Команда другої експедиції, 12 травня 2012

Біля села Корчин на Львівщині знайдено місце розташування бункера Головного осередку пропаганди УПА. Криївка вражаючих розмірів (35 метрів завдовжки та 5 м в ширину).

Весь процес двох пошукових експедиційних походів, з посиланням на історичні факти та з іншою корисною інформацією, детально описує керівник експедиції, депутат Львівської обласної ради, член оргкомітету Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок Богдан Сидорак.

Гора Кичера відома тим, що в період 1946-1948рр тут знаходився бункер Головного осередку пропаганди ОУН-УПА (ГОСП). У цьому бункері працювали "Петро Полтава", "Горновий", "Доля", "Степовий", "Корчак". Сюди на наради навідувалися "Тур", "Лицар", "Нечай", "Орлан" та інші учасники руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підпілля в підпіллі: Служба Безпеки ОУН

Сам бункер був розкритий військами НКВД 7 квітня 1948 р. і детально замальований у звітах.

Бункер був замальований при викритті і складався із двох великих кімнат розміром 5х5, з'єднаних коридором. Загальна його довжина становила 34 метри.

Окрім цього, в Трускавці проживає учасниця підпілля, друкарка ГОСП Дарія Малярчин - "Дарка", яка написала спогади про цю сторінку історії УПА. Зараз опрацьовуються матеріали для видання спогадів.

Перша експедиція до Корчина відбулася наприкінці квітня. До ентузіастів приєдналися помічник лісничого Крушельницького лісництва Василь Корчинський, інспектор з охорони природнього заповідного фонду Національного парку "Сколівські Бескиди" Володимир Лучків та Василь Князевич.

Тоді вдалося встановити імовірне місце розташування бункера. За словами пошуковців, це було не просто.

"Згідно з описами, бункер знаходився у підніжжі гори Кичера, з південно-західного її боку, а каміння на піч брали із Малої річки, яка знаходилася неподалік. Все збігалося, окрім координат бункера, вказаних у матеріалах НКВД, за якими бункер мав бути на 1 км далі і на іншій горі. Ми дійшли висновку, що це помилка зроблена свідомо чи несвідомо", - написано у звіті.

12 травня відбулася друга експедиція в Корчин. Цього разу у пошуках взяли участь досвідчені пошуковці зі Львова: Святослав Шеремета, Олег Ільків, Андрій Мочурад. Традиційно помолилися у капличці, перезнайомилися та отримали інструктаж. Провідником цього разу був Василь Винницький з села Корчин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За повстанським художником Нілом Хасевичем радянські спецслужби полювали до березня 1952-го

З попереднього складу групи прибули Юрій Домшин та Роман Федькович. З Моршина приєдналася сімейна пара - Микола Воєвода та Ірина Пеленська. Молода команда зі Стрия включала Сергія Йовенка, Романа Мачогана та Михайла Малого.

"Ми пішли долиною вздовж Малої Річки, - згадують учасники. - До самого урочища Малий Жолоб дорога проходила нормально, якщо не рахувати падінь у воду при переході річки. Найважчим виявився підйом до гори через завали букового лісу. Але це вже позаду".

Вже перші розкопані шари ґрунту дали підтвердження що бункер знаходився саме тут — відразу знайшли металеві гаки та відрізок проводу.

На глибині 0,5 м знайшли залишки пічки - правильно укладені камені, подекуди цеглу. На деяких каменях почорніння від вогню. На цьому розкопки припинили, оскільки подальші роботи необхідно проводити уповноваженій організації - комунальному підприємству "Доля" Львівської обласної ради. Вона яке спеціалізується на пошуках і впорядкуваннях поховань та місць національної пам'яті. А місце бункера ГОСП якраз до таких і належить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бандерівці були проти створення дивізії "Галичина"

На закінчення експедиції її учасники помолилися за упокій тих, хто загинув у боротьбі з окупацією українських земель, зокрема за тих, які перебували у цьому бункері.

Місце розташування бункера увійде в туристичний маршрут "Горами нашої слави" (Ясна гора, Яворина, Магура, Маківка, Захар Беркут, Лопата, Скелі Довбуша, Ключ, Кичера, Парашка). Його пошукачі планують пройти з 14 по 20 липня 2012 року, в рамках проведення Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині знайшли місце головного бункеру пропаганди УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути