вівторок, 16 жовтня 2012 11:15

На Львівщині розкопали фронтову ванну 1916 року

Автор: Фото: vgolos.com.ua
 

У лісах під Бродами на Львівщині виявили фронтову ванну часіві Першої світової війни. Про це повідомляє видання "Вголос", зазначаючи, що артефакт вірогідно був розкопаний чорними археологами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ванну віком 160 років покажуть публіці

В одному із окопів, якi місцеві жителі називають шанцями, пошуковці фронтових артефактів відкопали фронтову ванну. Вона відлита з бетону і покрита спеціальною політурою жовтого кольору, яка достатньо добре збереглася на бетоні упродовж майже 100 років.

Автор: Фото: vgolos.com.ua
 

Як зазначив кандидат історичних наук, викладач Львівського національного університету ім. Івана Франка Ярослав Онищук, такий артефакт говорить про певний комфорт, який створювався для офіцерського складу австрійської імперської армії у часі Першої світової війни. Очевидно, ванна була вибудувана в 1916 році, коли австрійське військо готовилося до зимового стояння.

Про те, що австріяки сподівалися надовго затриматися під Бродами, можна судити і за формою окопів поруч з віднайденою ванною та навколо Бродів. У більшості їх глибина сягає 2 і більше метрів.

Нагадаємо, 1915 року внаслідок наступу армій Німецької та Австро-Угорських імперій війська Російської імперії залишили Польщу і Галичину, відступивши на схід. Однак, фронт стабілізувався по лінії Північна Білорусь-Пінськ-Дубно-Тернопіль-Чернівці через рік, до літа 1916 року. Відповідно, можемо припустити, що виявленою ванною австрійські війська користувалися не довго.

Автор: Фото: vgolos.com.ua
 

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині розкопали фронтову ванну 1916 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути