понеділок, 23 травня 2016 14:35

На Львівщині археологи знайшли давнє єврейське поселення

На Львівщині археологи знайшли давнє єврейське поселення

У Жовкві на Львівщині фахівці "Рятівної археологічної служби" розкопали міський оборонний мур і дорогу, яким 400 років, а ще помешкання XVIII ст.

Поблизу синагоги в центрі Жовкви археологи розкопують єврейський квартал, який остаточно зрівняли із землею під час Другої світової війни, - повідомляє Zaxid.net.

"Ця частина колись була середмістям, що було захищене з північної сторони міським оборонним муром. Зараз виникла потреба провести археологічні дослідження, які є найбільшими в середмісті за останні 15 років", – розповів археолог Державного історико-архітектурного заповідника в Жовкві Тарас Іванишин.

Найцікавіші раритети - 400-річний оборонний міський мур і тогочасна криниця.

З-під землі викопали також житловий будинок XVIII ст.

"На той час майже всі помешкання були дерев'яні і їх нищили здебільшого пожежі. Ми натрапили на будинок, який згорів, бо побачили там згоріле дерево", - розповів археолог Тарас Панчишин.

Археологи демонструють ще одну цікавинку - дорогу XVII ст. 400 років тому "шумахери" навряд чи могли гасати дерев'яним настилом.

"Дорога була вимощена сосновими та березовими тичками, покривалася вона тирсою і весь час рівнялася. А поруч ми знайшли дерев'яний водопровід, який дотепер зберігся", - додав Тарас Панчишин.

Що в цьому кварталі мешкали євреї, свідчать десятки знахідок.

Археолог Тарас Іванишин витягує з пакунків щойно викопані із землі артефакти. Це кераміка, скляний посуд, люльки: "Ми натрапили на керамічну люльку, яка мала тавро зірки Давида. Є гарні стаканчики в формі квітки, ритуальний ханукальний підсвічник кінця XIX – початку XX століття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені розповіли про "нульову війну"

Усі артефакти археологи обіцяють виставити для огляду у Жовківському замку.

Нагадуємо, що Ізраїль має намір повернути Єгипту вкрадені фрагменти стародавніх саркофагів. Ці старожитності були вивезені в Ізраїль контрабандою 2012 року. За оцінками експертів, їхній вік - майже 3 тис. років.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині археологи знайшли давнє єврейське поселення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути