четвер, 14 травня 2015 18:13

На дні моря археологи знайшли острогу кам'яного віку

На дні моря археологи знайшли острогу кам'яного віку
Фото: old.archeo-news.ru

Будівництво підвідного тунелю, який повинен з'єднати острів Лоллан на півдні Данії з німецьким островом Фемарн,що знаходиться за 18 км, продовжує приносити нові знахідки епохи кам'яного віку.

Якщо в листопаді 2014 року вчені знайшли кам'яну сокиру з вцілілим руків'ям, то нині під час археологічних досліджень морського дна знайшли острогу епохи неоліту.

Наконечник остроги знайшли на дні моря. За слова археолога Ліні Марії Олесен (Line Marie Olesen) з Музею Лоллан-Фальстере, можливо, він був загублений давніми жителями острова під час рибної ловлі.

Знахідка добре демонструє конструкцію остроги. Вона нагадувала тризуб з центральним кістяним вістрям і двома більш довгими бічними дерев'яними зубцями.

Раніше археологи неодноразово знаходили окремо дерев'яні зубці й кістяні вістря, але не могли остаточно довести, що все це було частинами одного знаряддя, говорить фахівець з культури мезоліту Серен Анкер Серенсен (Søren Anker Sørensen).

Як відзначають вчені, остроги подібного типу використовувалися для ловлі вугрів навіть у XX столітті. Надалі вчені планують уточнити вік знахідки за допомогою радіовуглецевого методу.

Зараз ви читаєте новину «На дні моря археологи знайшли острогу кам'яного віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути