Ексклюзиви
понеділок, 10 лютого 2014 17:59

"На цілий місяць Вінниця стала столицею України" - історик
8

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

9 лютого у Вінниці провели акцію "Столичний трамвай". Усі бажаючі могли безкоштовно проїхатись у екскурсійному вагоні "Гота" і отримати інформацію про часи Директорії.

За словами історика та краєзнавця Олександра Федоришена, ця акція приурочена до 95-річчя проголошення Вінниці столицею Української Народної Республіки.

"Через складну політичну обстановку 2 лютого 1919 року Директорія УНР переїхала до Вінниці. Директорія тоді була найвищим органом державної влади, тому на цілий місяць Вінниця стала столицею України. Відомо, що керівники українського уряду перебували у готелі "Савой". Державотворення відбувалось дуже активно. Щодня проходили міністерські наради, приймались посли найвищих рівнів, обговорювались подальші кроки молодої республіки, підписувались важливі документи", - розповів він.

На вікнах ретро-вагону розмістили фотографії краєвидів Вінниці тих часів та копії документів. В акції прийняли участь реконструктори з громадської організації "Честь і слава", які одягли костюми вояків 3-го Гайдамацького полку.

"О, у вас тут козаки є. А що це за дата така? Ні, справді? Наша Вінниця була столицею? Чесно?" - так реагували майже всі пасажири, які заходили в трамвай.

Організатори акції зазначили, що ще більше впевнились у необхідності такої акції. Адже у громадському транспорті їздить багато вінничан. Відтак, велика їх кількість дізналась й про таку сторінку в історії свого міста.

"Ми із задоволенням приймаємо участь у цьому заході. Приємно, що людям це цікаво. Розказуємо, що представляємо козаків-гайдамаків. 3-й Гайдамацький полк створив Симон Петлюра на базі 2-ї юнкерської школи. І у 1918 році він став новим військовим підрозділом армії УНР. Складався з піхоти, кавалерії, кулеметного куреня і артилерії, адже полк мав 3 гармати. В ньому служив український поет Володимир Сосюра, який потім перейшов на бік червоних. Якось полк відрядили на Східну Україну, і вояками в ньому стали шахтарі Донбасу. Пізніше полк розпався, частина перейшла на бік Петлюри, інша частина – на бік Червоної армії", - зазначив реконструктор Олександр Котляр.

Зізнався, що повна амуніція гайдамаки точно відтворена за музейними зразками і коштує близько 1,5 тис дол.

"Черкески стали носити, щоб відрізнятись від інших військових угруповань. Папаха зі шликом – давня традиція козаків. Нагайка, шабля, набої – це не зброя, а масово-габаритні макети", - сказав Котляр.

У костюм козачки одягнулась вінничанка Олена Шликова.

"Свитка у мене ще 19-го сторіччя. І сорочку, і пояс, і хустку купувала. По Інтернету вивчила, як потрібно зав"язувати хустку. За поясом маю гранату Рдутловського, яка першою була офіційно прийнята на озброєння в імператорській Росії. А що, колись на території України діяли дві отаманші. Одна, Маруся, при Махно. А про іншу Олену дуже мало відомостей, вона загинула у 40-річному віці. Спочатку пішла у монастир, коли вбили її чоловіка. А потім воювала", - згадала Олена Шлапакова.

Відомо, що до 1930-х років на території України не залишилось гайдамацьких угруповань.

Зараз ви читаєте новину «"На цілий місяць Вінниця стала столицею України" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути