Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2013 12:33

Музейники закликають Януковича викупити давньоруські гривні на аукціоні в Москві
6

Автор: Фото: domantik.ru
  Срібленик

Відколи по краях. Отвори. Вкрай хороше збереження для даного типу. Рідкісна.

480 000 руб. Лот № 8, Володимир, кінець 10 ст., Ag, XF, 22,4-24,8 мм

Тип I, варіант легенди IV ("Владімір' а се його сребро / ис хс"). На лицьовій стороні монети зображений князь, на голові шапка з підвісками. У правій руці хрест на довгому держаку. Біля лівого плеча княжий знак - тризуб. Круговий напис (читається проти годинникової стрілки). У верхній частині біля краю монети - наскрізний отвір. На зворотному боці знаходиться погрудне зображення Ісуса Христа з хрестчатим німбом. Обабіч - монограма Христа під титлом. Перша срібна монета, яку карбували в Київській Русі в кінці 10 століття, потім - на початку 11 століття. Для карбування використовувалося срібло арабських монет. Срібленики випускалися в невеликій кількості і недовго, тому вони не мали великого впливу на грошовий обіг Київської Русі. Срібленики  є своєрідною групою пам'яток культури Давньої Русі.
Срібленик Відколи по краях. Отвори. Вкрай хороше збереження для даного типу. Рідкісна. 480 000 руб. Лот № 8, Володимир, кінець 10 ст., Ag, XF, 22,4-24,8 мм Тип I, варіант легенди IV ("Владімір' а се його сребро / ис хс"). На лицьовій стороні монети зображений князь, на голові шапка з підвісками. У правій руці хрест на довгому держаку. Біля лівого плеча княжий знак - тризуб. Круговий напис (читається проти годинникової стрілки). У верхній частині біля краю монети - наскрізний отвір. На зворотному боці знаходиться погрудне зображення Ісуса Христа з хрестчатим німбом. Обабіч - монограма Христа під титлом. Перша срібна монета, яку карбували в Київській Русі в кінці 10 століття, потім - на початку 11 століття. Для карбування використовувалося срібло арабських монет. Срібленики випускалися в невеликій кількості і недовго, тому вони не мали великого впливу на грошовий обіг Київської Русі. Срібленики є своєрідною групою пам'яток культури Давньої Русі.

9 лютого у Москві Східно-Європейський Антикваний Дім проведе аукціон "Монети, ордени, медалі". Серед лотів - срібленики та гривні часів Русі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Печатка Попандопуло стала першою в колекції Шереметьєва

Українські музейники наголошують, що пам'ятки Руської держави мають повернутися в Україну. Побіжно вони зазначають, що те, яким чином згадані пам'ятки потрапили до Москви, лишається загадкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Таке буває раз у століття" - в Києві представили реліквії міського самоврядування

"До наших днів дійшло дуже мало подібних раритетів! В українських музеях зберігається буквально кілька екземплярів подібного рівня!", - пише журнал "Музеї України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бронзові монети епохи Птоломеїв відкопали у Єгипті

Автор: Фото: domantik.ru
  Срібленик

Винятково рідкісний екземпляр. Відомі лічені одиниці даного типу. Відсутні у багатьох найбільших колекціях.

160 000 руб. Лот № 9, Василь, 9-10 ст., Ag, F / VF, 24,7-25,0 мм

Тип IV. Монета належить до рідкісного різновиду сріблеників Володимира четвертого типу з легендою: "Володимирі срібло + Святого Василя". На лицьовій стороні зображений князь, що сидить на престолі. Навколо голови німб. Правою рукою князь тримає хрест на довгому держаку, ліва рука - на грудях. Ліворуч і праворуч - сліди напису. На зворотному боці вміщене зображення княжого знаку у вигляді тризуба. По колу - сліди напису. Для карбування використовувалося срібло арабських монет. Сріблениками випускалися в невеликій кількості і недовго, тому вони не мали великого впливу на грошовий обіг Київської Русі. Срібленики є своєрідною групою пам'яток культури Давньої Русі.
Срібленик Винятково рідкісний екземпляр. Відомі лічені одиниці даного типу. Відсутні у багатьох найбільших колекціях. 160 000 руб. Лот № 9, Василь, 9-10 ст., Ag, F / VF, 24,7-25,0 мм Тип IV. Монета належить до рідкісного різновиду сріблеників Володимира четвертого типу з легендою: "Володимирі срібло + Святого Василя". На лицьовій стороні зображений князь, що сидить на престолі. Навколо голови німб. Правою рукою князь тримає хрест на довгому держаку, ліва рука - на грудях. Ліворуч і праворуч - сліди напису. На зворотному боці вміщене зображення княжого знаку у вигляді тризуба. По колу - сліди напису. Для карбування використовувалося срібло арабських монет. Сріблениками випускалися в невеликій кількості і недовго, тому вони не мали великого впливу на грошовий обіг Київської Русі. Срібленики є своєрідною групою пам'яток культури Давньої Русі.

Працівники музейної сфери звертаються до перших осіб держави та всіх, хто має можливість викупити експонати, посприяти у поверненні князівських речей Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монети Золотої Орди знайшли на Миколаївщині

"Журнал "Музеї України" офіційно звертається до Президента України В. Ф. Януковича, Прем'єр-Міністра М. Я. Азарова з проханням реально втрутитися у ситуацію і повернути святині!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На галльських монетах карбували коня

При цьому автори звернення наголошують про неважливість "політичного окрасу" того, хто привезе гривні та срібленики в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стародавні арабські монети виявили на датському острові

Також у відкритому листі зазначено про необхідність створення інституції, яка відстежувала б подібні появи на антикварному ринку пам'яток, які походять з України: "Давно треба створити Фонд розшуку культурних цінностей, який би зміг достойно зреагувати на подібний виклик".

Автор: Фото: domantik.ru
  Гривня

Рідкісний колекційний екземпляр. Типажність!

105 600 руб. Лот № 13, Чернігівська, 11-15 ст., Ag, VF / XF, 126 x 21 x 11 мм Свідоцтво справжності Страховий сертифікат Bank Guarantee

Платіжний злиток під час безмонетного періоду (кінець 11 - середина 15 ст.). Перехідна форма між київською і новгородської гривнями. За формою була близька до київської, а за вагою - до новгородської.
Гривня Рідкісний колекційний екземпляр. Типажність! 105 600 руб. Лот № 13, Чернігівська, 11-15 ст., Ag, VF / XF, 126 x 21 x 11 мм Свідоцтво справжності Страховий сертифікат Bank Guarantee Платіжний злиток під час безмонетного періоду (кінець 11 - середина 15 ст.). Перехідна форма між київською і новгородської гривнями. За формою була близька до київської, а за вагою - до новгородської.

Автор: Фото: domantik.ru
  Гривня

Надзвичайно рідкісний екземпляр. Відомі одиничні гривні даного типу. Відсутній в багатьох найбільших зібраннях.

144 000 руб. Лот № 14, Тура, 14 ст., Ag, XF, 107 x 11-23 x 12-23 мм Свідоцтво справжності Страховий сертифікат Bank Guarantee

Платіжний злиток під час безмонетного періоду (кінець 11 - середина 15 ст.). Форма даного екземпляра поєднує в собі риси злитків "новгородського типу з горбатою спинкою" і "човноподібного". Подібні гривні тяжіють до західних давньоруських земель і зустрічаються на території України і Білорусії, отримуючи поширення з середини 14 в.
Гривня Надзвичайно рідкісний екземпляр. Відомі одиничні гривні даного типу. Відсутній в багатьох найбільших зібраннях. 144 000 руб. Лот № 14, Тура, 14 ст., Ag, XF, 107 x 11-23 x 12-23 мм Свідоцтво справжності Страховий сертифікат Bank Guarantee Платіжний злиток під час безмонетного періоду (кінець 11 - середина 15 ст.). Форма даного екземпляра поєднує в собі риси злитків "новгородського типу з горбатою спинкою" і "човноподібного". Подібні гривні тяжіють до західних давньоруських земель і зустрічаються на території України і Білорусії, отримуючи поширення з середини 14 в.

Автор: Фото: domantik.ru
  Гривня

Дуже рідкісний екземпляр. Відсутній в багатьох зібраннях.

112 000 руб. Лот № 10, 11-15 ст., Au, VF, 16 x 7 x 5 мм

Платіжний злиток під час безмонетного періоду (кінець 11 - середина 15 ст.). Традиційними одиницями були срібні злитки різних типів; відомі (в основному з літератури) і золоті, описані як "стовпчики" або "прутики". Збережені екземпляри золотих злитків мають форму, схожу з срібними злитками "новгородського" ??типу.
Гривня Дуже рідкісний екземпляр. Відсутній в багатьох зібраннях. 112 000 руб. Лот № 10, 11-15 ст., Au, VF, 16 x 7 x 5 мм Платіжний злиток під час безмонетного періоду (кінець 11 - середина 15 ст.). Традиційними одиницями були срібні злитки різних типів; відомі (в основному з літератури) і золоті, описані як "стовпчики" або "прутики". Збережені екземпляри золотих злитків мають форму, схожу з срібними злитками "новгородського" ??типу.

Автор: Фото: domantik.ru
  Типажна цікава гривня

92800 руб. Лот № 12, Київська шестикутна, 11-13 ст., Ag, XF, 77 x 34,5 x 10 мм Свідоцтво справжності Страховий сертифікат Bank Guarantee

Платіжний злиток під час безмонетного періоду (кінець 11 - середина 15 ст.). Гривня шестикутної форми, що мала обіг в Київській Русі в 11-13 ст. За одну шестикутну гривню можна було купити кількох рабів.
Типажна цікава гривня 92800 руб. Лот № 12, Київська шестикутна, 11-13 ст., Ag, XF, 77 x 34,5 x 10 мм Свідоцтво справжності Страховий сертифікат Bank Guarantee Платіжний злиток під час безмонетного періоду (кінець 11 - середина 15 ст.). Гривня шестикутної форми, що мала обіг в Київській Русі в 11-13 ст. За одну шестикутну гривню можна було купити кількох рабів.

Зараз ви читаєте новину «Музейники закликають Януковича викупити давньоруські гривні на аукціоні в Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути