вівторок, 08 жовтня 2013 17:26

Могилу Єрмака шукають на Далекому Сході

Автор: Фото: museum.ru
  Відомий образ Єрмака з портретів 17-18 століття
Відомий образ Єрмака з портретів 17-18 століття

Археологи ось вже майже сто років шукають могилу Єрмака Темофеевіча, козацького отамана, завойовника Сибіру. Отаман Єрмак був смертельно поранений в ніч на 6 серпня 1585 року під час нападу на його загін воїнів Кучума.

Питання де саме похований Єрмак не дає спокою кільком поколінням науковців. Здавалося б, місце поховання в літописі кінця 17 -го століття чітко прописав Семен Ремезов: "На Баїшівському кладовищі під кучерявою сосною". Але Ремезов писав про це через сто років після загибелі Єрмака, а значить, міг спиратися хіба що на перекази й легенди. А вони свідчать, що тіло отамана було знайдене і поховане, що татари поважали пам'ять полководця і поклонялися йому, а його могила випромінювала світло. Більш достовірні джерела до наших днів не збереглися.

Вірогідно, могилу Єрмака шукали, шукають і, напевно, ще довго шукатимуть. Археологи не ризикують копати. "Поруч з цим селом той цвинтар Баїшівський, як вважається там були поховані шейхи, тобто особи, які дуже шанувалися місцевими татарами. Відповідно, проводити розкопки на цьому місці не можна, це викличе великий опір, тривожити святі могили. Тим більше не існує чітких прив'язок, за якими можна було б робити цей пошук", - говорить археолог Ігор Балюн.

До того ж, через 428 років ландшафт місцевості кардинально змінився, але науковці завзято шукають на картах знайомі обриси. Вчені виділяють кілька місць, де може перебувати справжня могила Єрмака. І все частіше схиляються до гирла річки Вага, лівої притоки Іртиша.

Зараз ви читаєте новину «Могилу Єрмака шукають на Далекому Сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути