четвер, 11 вересня 2014 12:10

"Ми вам покажемо кузькіну мать!" - 10 фактів з життя Хрущова
29

43 роки тому цього дня, 11 вересня 1971 року помер Микита Сергійович Хрущов.

Пропонуємо вам 10 цікавих фактів з життя Микити Хрущова!

1. До кінця 20-х років Микита Хрущов завідував відділом в апараті ЦК Компартії України. Але дуже хотів вчитися і в 1929-му став слухачем московської Промислової академії. Після першого року навчання студентів очікувала атестація з усіх предметів. Тоді з'ясувалося, що Микита Хрущов не вивчив навіть англійського алфавіту. Викладач Ада Федороль загрожувала йому двійкою, але Микита Сергійович - а він тоді був секретарем парткому академії - віджартовувався: "Є для мене зараз речі важливіші англійської!" Сувора вчителька прийшла до ректора і запитала, що робити. Вихід з положення знайшли досить оригінальний: англійську мову викреслили з річного атестата.

2. 1 грудня 1962 року Хрущов відвідав виставку авангардистів і був абсолютно не в захваті від їхньої творчості. Промова, в якій Микита Сергійович називав їх "педерастами", стала знаменитою:

"Що це за неподобство, що за виродки? Де автор? Як ви могли так представити революцію? Що це за особи? Ви що, малювати не вмієте? Мій онук і то краще намалює.

Як ви можете так писати? Є у вас совість? Хто автор?

Та що ви говорите, який це Кремль! Це знущання. Де тут зубці на стінах - чому їх не видно?

Заборонити! Все заборонити! Припинити це неподобство! Я наказую! Я говорю! І простежити за всім! І на радіо, і на телебаченні, і в пресі шанувальників цього викорчувати!

Від саксофона до ножа - один тільки крок!

Хто їм дозволив так писати, всіх на лісоповал - нехай відпрацюють гроші, які на них витратила держава!

Неподобство, що це, осел хвостом писав або що?

Дуже загально і незрозуміло. Ось що, Белютіна, я вам говорю як Голова Ради Міністрів: все це не потрібно радянському народові. Розумієте, це я вам говорю!"

3. Сімейних урочистостей Микита Сергійович не любив. У 1954 році, в день його 60-річчя, молодші діти, як звичайно, відправилися на заняття, старші - на роботу. На дачу приїхали Молотов, Маленков, Ворошилов, Мікоян, Булганін. Микита Сергійович був без піджака, в українській вишитій сорочці зі складками на рукавах, він пропонував й іншим зняти піджаки, але ніхто не наслідував його приклад.

4. Микита Сергійович Хрущов і Ніна Петрівна Кухарчук прожили разом майже півстоліття, але тільки в 1965 році при оформленні пенсійних справ і прописки в новій квартирі виявилося, що їх шлюб не зареєстрований.

5. Хрущовська фраза "Ми вам покажемо кузькіну мать!" не одного разу доставляла проблеми перекладачам. Вперше вона прозвучала в 1959 році на американській виставці в Сокольниках, коли віце-президент Ніксон показав Микиті Сергійовичу головний експонат - будинок з пральною і посудомийною машинами. Тоді перекладач перевів "кузькіну мать" в "матір Кузьми". Після того випадку другий МЗСівський працівник Віктор Суходрьов почав шукати в словниках еквівалент "кузькіній матері". І ще довго б шукав, якби не почув від Хрущова: "Це ж дуже просто: ми вам покажемо таке, чого ви ніколи не бачили".

6. Одного разу на вечері з керівниками американських профспілок Хрущов згадав, що в Голлівуді йому показували сцену з фільму "Канкан" - про те, як танець тільки з'явився в Парижі, вважався непристойним і його забороняли. Говорячи про це, Хрущов повернувся спиною до столу і, задерши піджака, зобразив рухи дівчаток, танцюючих канкан. Дві телекомпанії, які в прямому ефірі передавали цей виступ, в рейтингах вийшли на перші місця.

7. Знаменитий стукіт черевика Першого секретаря ЦК КПРС в ООН зробив його лиходієм в очах американської громадськості. Насправді ж, за свідченням Віктора Суходрева, стукав Хрущов зовсім не черевиком по трибуні ООН, а сандалією по столу, за яким сиділа радянська делегація. Спочатку, протестуючи проти критики на адресу СРСР, він просто стукав кулаком по столу, а потім раптом потягнувся до взуття.

8. Микиту Сергійовича часто звинувачували в пияцтві. І тільки деякі з його оточення знали, що Хрущов майже не пив. Його особистий фотограф і друг Петро Крімерман розповідав, що на банкетах або при гостях Микита Сергійович для виду наливав собі горілки. Але у чарки, вельми місткої на перший погляд, було подвійне дно, котре піднімалося майже доверху. Це був подарунок Хрущову з Німеччини. Всім здавалося, що Микита Сергійович перекидає повну чарку, а насправді він випивав всього пару крапель. Зять Хрущова Олексій Аджубей стверджує, що, проголошуючи численні тости, Микита Сергійович найчастіше пив не коньяк, а чай з коньячної пляшки.

9. Співробітникам Служби безпеки Хрущов запам'ятався як людина, яка постійно була ними незадоволений. Говорили, що він був з ними строгий, а часом навіть грубий. Вимагав, щоб вони завжди були в білих сорочках. Микита Сергійович не любив навколо себе великого скупчення охорони, що ускладнювало забезпечення його безпеки.

Втім, великих терактів проти Хрущова не було. У 1961 році в Києві під час наради працівників сільського господарства до нього кинулася буфетниця з ножем. А на вокзалі у Відні з натовпу в його сторону жбурнули пакет. Вважаючи, що це вибуховий пристрій, співробітник охорони накрив пакет своїм тілом. "Бомба" виявилася листом одного румуна, який просив Хрущова про допомогу.

10. У перші тижні після відставки Хрущов перебував у стані шоку. У свої 70 років він все ще був бадьорим і енергійним чоловіком, який звик працювати по 14-16 годин на добу. Залишившись без роботи, він навіть не намагався приховати своєї розгубленості. Годинами нерухомо сидів у кріслі. Коли директор школи, в якій навчався його онук, з цікавості запитав хлопчика, чим займається Микита Сергійович, той відповів: "Дідусь плаче".

Зараз ви читаєте новину «"Ми вам покажемо кузькіну мать!" - 10 фактів з життя Хрущова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути