вівторок, 25 червня 2013 19:00

"Ми повинні знати ким Ленін був і що робив" - історик про музей Леніна в Києві

"Ми повинні знати ким Ленін був і що робив" - історик про музей Леніна в Києві
Фото: lenta-ua.net

Ініціатива створення музею Леніна у Києві може належати комуністичній партії. Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив історик Юрій Шаповал.

Нагадаємо, Київська держадміністрація виділила землю під будівництво музею на Подолі, де будуть розташовані скульптури Леніна. Його зроблять на основі 3D-технологій, таким чином відвідувачі зможуть зануритися в епоху СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Давайте ще створимо музей де Ґолля чи Олександра І" - Скуратівський про музей Леніна в Києві

"Я думаю, що це ініціатива комуністів, тим більше їхній офіс знаходиться на Подолі, - розповів він. -  І підтекст тут дуже простий - це популяризація їхнього головного вождя, постаті-емблеми більшовицької Росії. Тут з самого початку закладений парадокс, бо Ленін ніколи не був в Україні. Він знав про неї, ставився до неї відповідним чином. Тому, коли у Києві його музей ліплять просто так, то очевидно, що тут є якась ідеологічна підкладка, а не пізнавальна. Тяжко сказати, тому що ми не знаємо яке начиння буде в цьому музеї - який добір експонатів й ідеологічне навантаження".

Такий музей може бути корисним і прогресивним, якщо його оформити відповідним чином. Однак, у даному випадку, Шаповал сумнівається у його ефективності.

"Що стосується самої постаті Леніна, то безумовно, про нього треба знати. Особливо, на тлі того незнання, яке зараз розповсюдилося, і дебілізації, якою займається сучасне телебачення, це абсолютно необхідна річ. Адже ми повинні знати ким Ленін був, що робив, які наслідки того соціального експерименту, ініціатором якого він був. Тому до ідеї створення музею Леніна я маю двояке ставлення, але маю підозру, що у даному випадку, це робиться з примітивною пропагандивною метою. Поживемо-побачимо", - додав історик.

Зараз ви читаєте новину «"Ми повинні знати ким Ленін був і що робив" - історик про музей Леніна в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути