четвер, 18 лютого 2016 19:00

Люди вспадкували депресію від неандертальців

Люди вспадкували депресію від неандертальців

Близько 50 тисяч років тому наші предки - Homo sapiens - зустрілися в Європі зі своїми далекими родичами - неандертальцями (Homo neanderthalensis). Якийсь час вони жили пліч-о-пліч, потім неандертальці з не цілком зрозумілих причин вимерли, як довго вважалося, не залишивши потомства. Про це повідомляє "Наука і життя".

Однак останнім часом все частіше говорять про те, що вони не просто були сусідами зі своїми родичами сапієнсами, а й схрещувалися з ними - так що потомство у неандертальців все-таки було. В результаті, в геномах більшості європейців залишився значний неандерталський слід: близько півтора відсотка генів дісталося нам від H. neanderthalensis. У більшості африканців подібних архаїчних слідів в ДНК немає - сапієнси зустрілися з неандертальцями вже після того, як покинули "історичну батьківщину".

Порівнявши геноми неандертальців, денисовців (ще одного нашого вимерлого родича) і сучасних жителів Європи і Азії, дослідники виділили близько 12 тисяч генетичних косплексів - гаплотипів, запозичених у H. neanderthalensis. Про деякі з цих гаплотипів дещо відомо (так, одні гени відповідають за роботу імунітету, інші - за розвиток шкіри і волосся), проте, щоб зовсім точно визначити їх функції, необхідно провести безліч дорогих досліджень генів в тканинах або лабораторних тварин.

Джошуа Екі (Joshua Akey) з Університету штату Вашингтон і Тоні Капра (Tony Capra) з Університету Вандербільта вирішили шукати неандертальські гени в базі даних Electronic Medical Records and Genomics Network. Де, крім інформації про геномах, зібрані історії хвороби десятків тисяч людей з дев'яти американських міст. Об'єднавши зусилля, Джошуа Екі, Тоні Капра та їхні колеги знайшли понад 6 тисяч гаплотипів, висхідних до неандертальців. Потім за допомогою статистичних методів дослідники спробували встановити зв'язок між "неандертальськими" ділянками ДНК і схильністю до певних патологій.

В результаті вдалося вийти на цілий ряд захворювань. Один з генів, висхідних до H. neanderthalensis, мабуть, відповідає за швидке згортання крові, і для неандертальців він був вельми корисний, так як завдяки йому можна було не боятися великої крововтрати при пораненні на полюванні (або, наприклад, під час пологів). Однак у наш час через такого гена в кровоносних судинах можуть траплятися тромби і, як наслідок, інсульти. Давнім ж мисливцям подібні проблеми не загрожували - більшість з них вмирали порівняно молодими, не встигнувши дожити до того віку, коли інсульт міг би становити реальну небезпеку.

Деякі з проаналізованих в роботі генів сприяють неврологічних розладів. Так, багатьом напевно відомо пригнічений, депресивний стан, що виникає при збоях в добовому ритмі - подібним до депресій ми теж зобов'язані неандертальцям. З їх генетичним спадком виявився пов'язаний і актинічний кератоз - передракове шкірне захворювання. Тоні Капра пояснює, що шкіра неандертальців була пристосована до умов життя в доісторичної Європі, і за цю пристосованість відповідав певний гаплотип. Тепер же, коли більшість людей живе при штучному освітленні, гени спрацьовують не так, як потрібно, що і призводить до хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Люди вспадкували депресію від неандертальців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути