пʼятниця, 09 вересня 2016 14:18

"Локальна історія" досліджує Галицьке Поділля

"Локальна історія" досліджує Галицьке Поділля

Команда проекту "Локальна історія" розпочала дослідження на Галицькому Поділлі. Історики вже відвідати декілька сіл та містечок у Підгаєцькому районі Тернопільської області. Серед них: Підгайці, Вербів, Голгоча та Волиця.

Команда встигла записати унікальні інтерв'ю з стрільцями УПА, багаторічними політв'язнями: 91-річним Степаном Клішем ("Яром") та 84-річним Тарасом Димінським. Про це повідомили в ГО "Українська Галицька Асамблея", яка підтримує проект.

У Підгайцях дослідники обстежили цінні пам'ятки архітектури, зокрема, оборонний костел Трійці 1634 року, Успенську церкву 1653 року, один із найбільших збережених в Галичині єврейських цвинтарів, а також синагогу 1627 року.

Координує роботу дослідницької групи на теренах Підгаєччини Григорій Жибак - місцевий краєзнавець, журналіст, засновник часопису "Міська брама", який популяризує історію краю.

Керівник експедиції, науковий консультант проекту "Локальна історія" Юрій Пуківський відзначає, що Підгайці і Підгаєччина займають важливе місце на історичній мапі Галичини. У Підгайцях в 1667 році гетьман Петро Дорошенко уклав з Річчю Посполитою так звану Підгаєцьку угоду.

Саме у Підгаєцькому районі (в лісі між селами Шумляни та Божиковим) 14 квітня 1960 року відбувся останній бій підпілля ОУН з радянськими військами.

Проект Локальна Історія досліджує Галичину у другій половині 20-го століття через призму спогадів очевидців трагічних подій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Большевики думали что нас всех перебили, а Мисько из пулемета положил их" - ветеран СС Галичина

Зараз ви читаєте новину «"Локальна історія" досліджує Галицьке Поділля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути