середа, 20 серпня 2014 10:13

Лев Троцький помер від удару по голові льодорубом 74 роки тому

74 роки тому цього дня відбулось убивство Лева Троцького.

Автор: oddlife.info
 

20 серпня 1940 року в передмісті Мехіко льодорубом смертельно поранено російського емігранта-революціонера Лева Троцького, котрий помер наступного дня. Убивцею був іспанський революціонер Рамон Меркадер, агент НКВД, що виконував особисте замовлення Йосифа Сталіна.

Леон Давидович Бронштейн народився в 1879 році в Україні в єврейсько-російській сім'ї і ще в юному віці захопився ідеями марксизму.

Троцький відіграв керівну роль у підготовці Жовтневого перевороту в Петрограді, ще до приїзду Леніна в листопаді 1917 року, і після захопленя більшовиками влади в Росії був міністром іноземних справ, комісаром у Червоній армії і на початку 1920-х років вважався спадкоємцем Леніна.

Троцький був прихильником світової революції; він критикував компартію за придушення партійної демократії, бюрократизм і нездатність ефективно управляти економікою. У відповідь в 1925 році Сталін і його оточення позбавили Троцького всіх керівних постів. В 1929 році його вислали з країни. Троцького прийняла Туреччина.

20 серпня 1940 року він загинув від руки Рамона Меркадера, котрому вдалось увійти в довіру до оточення Троцького як переконаний його прихильник.

24-літній іспанський комуніст Рамон Меркадер був завербований НКВД в 1937 році під час Громадянської війни в Іспанії. Видаючи себе за бельгійського бізнесмена, який з ексцентричних міркувань підтримує ліві політичні рухи, Меркадер зблизився з оточенням Троцького і з березня 1940 року став навідуватись до його дому.

В черговий свій прихід він приніс статтю про троцькістський рух і ніби-то хотів дізнатись думку про неї. Коли Троцький схилився над рукописом, Меркадер завдав йому удару по голові льодорубом, який проніс під плащем.

Незважаючи на глибоку (7 сантиметрів) рану, Троцький прожив ще добу і помер наступного дня. Після кремації його поховали у дворі його дому в містечку Койокана.

Зараз ви читаєте новину «Лев Троцький помер від удару по голові льодорубом 74 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути