четвер, 03 липня 2014 12:10

Командувачі покинули останніх захисників Севастополя 72 роки тому
29

Фото: bigyalta.com.ua

72 роки тому, саме 3 липня 1942 року, трагічно закінчилася героїчна оборона Севастополя. Останні захисники міста були ізольовані на скелястому мисі над морем.

У ніч з 30 червня на 1 липня два підводні човни та 14 транспортних літаків вивезли з мису Херсонес близько 500 осіб керівного складу: партійних і радянських працівників, чекістів, адміралів і генералів.

Покинуті військовослужбовці у ніч на 2 липня обрали собі демократичним шляхом нове керівництво замість того, що ганебно втекло. То був безпрецедентний випадок у сталінській імперії: без контролю з боку партії та органів військові самі відновили командування.

Очільники оборони, насамперед командувач ЧФ адмірал Октябрьський і командувач Приморської армії генерал Петров, рятувалися, кинули ворогу близько 100 тисяч підлеглих. А солдати і матроси, усвідомивши, що їх зрадили, стріляли по втікачах.

500 сталінських "спартанців", що втекли з міста на Кавказ, благополучно продовжували свою службу, отримували звання, посади, ордени. Про тих, кого кинули на скелях Херсонеса помирати, протягом 50-ти років намагалися не згадувати.

Зі спогадів очевидців:

"То був жах. Усе море від берега заповнили людські голови, всі пливли до катерів… Вранці, скільки було видно, поблизу берега у сім-вісім людських тіл завтовшки тисячі загиблих полоскалися хвилею".

"Капітан ІІІ рангу Ільїчов, залишений Октябрьським старшим з евакуації, він сам і його автоматники стріляли в передніх, не давали вплав добратися до скелі й били короткими чергами по тих, хто намагався допливти до катера".

"З настанням темряви почалася евакуація літаками поранених. На третій літак дійшла і моя черга , але коли я спробував влізти в нього, один з команди вдарив мене чоботом у голову так, що я знепритомнів".

1 липня супротив радянської армії закінчився, а наступного дня Радінформбюро повідомило про взяття Севастополя німцями.

Зараз ви читаєте новину «Командувачі покинули останніх захисників Севастополя 72 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути