четвер, 05 травня 2016 15:05

Колекцію з картинами українського художника повернуть в Україну

Колекцію з картинами українського художника повернуть в Україну

21 квітня в одній із празьких галерей розпочнеться вернісаж робіт Олекси Новаківського, який триватиме до 28 травня 2016 року.

Після виставки картини покажуть у Львові. Роботи видатного українського художника початку ХХ століття стануть частиною постійної експозиції Національного музею ім. Андрея Шептицького. 21 квітня у Празі Микола Мушинка офіційно передав дарчу грамоту Ігореві Кожану, директорові музею. Повідомляє Zaxid. Net.

"Та колекція пройшла багато випробувань, але вона збереглася. Хто би не був директором, угода, яку ми підписуємо, складена так, що всі наступники, які будуть після мене, повинні її дотримуватися.", - говорить Ігор Кожан.

Збірка картин Новківського належала Іванові Голубовському. Після Другої світової війни він з родиною поселився у Чехословаччині. Галина Голубовська отримала колекцію у спадок після смерті батька. У 1973 році вона скоїла самогубство і весь її маєток став власністю держави. Заповіт, який вона попередньо написала, визнали недійсним.

"Але експерт Національної галереї, який, мабуть, був неписьменним, тоді сказав, що це картини якогось аматора. Так що я їх купив як аматорські картини невідомого художника за дуже низькими цінами на аукціоні. Дали мені ще кілька інкрустованих скриньок та друкарську машинку з українським шрифтом марки "Мерседес", – розповідає Микола Мушинка.

Роботи Олекси Новаківського у професора Мушинки не раз хотіли купити. Проте, за його словами, для нього ця колекція є безцінною і, за його словами, мають належати Україні. Лише одну невеличку картину Микола Мушинка залишив удома як пам'ять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мистецтво, знаряддя праці, свійські тварини - в Києві відбудеться виставка про давніх людей

Зараз ви читаєте новину «Колекцію з картинами українського художника повернуть в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути