середа, 09 липня 2014 14:04

Кількість встановлених пам'ятників Леніну нарешті підрахували

Статистика в СРСР, як відомо, знала все. Кількість швейних машинок, балерин, двірників і кінорежисерів. Єдине, що вона не знала, згідно Ільфу і Петрову, це скільки в країні стільців. Але була і ще одна непідвладна статистикою сфера - пам'ятники Леніну. Великі й маленькі, сидячі і в русі, гранітні і бронзові - сотні і тисячі Іллічів проникли в кожен куточок нашої великої Батьківщини.

Автор: leninstatues.ru
 

Україна

В Україні до обліку пам'яток підходили більш уважно на відміну від Росії. У 1987 році Інститутом історії Академії наук УРСР було випущено фундаментальну працю "Пам'ятки історії та культури Української РСР". У ньому, з розбивкою по областях і районах, подані відомості про всі пам'ятники республіки, як дореволюційні, так і радянські.

У передмові до довідника зазначено, що всього таких скульптур враховано понад 4 тисячі. А вже на початку 1991 року один з українських журналів писав, що на державному обліку перебуває 5015 скульптур Ілліча. Зупинимося на числі в 5500 - монументи на закритих і напівзакритих заводах часто не підпадали під облік.

З майже 500 українських районних центрів пам'ятників Леніну ніколи не було лише у Старій Вижівці Волинської області, Іршаві Закарпатської області та Шумську Тернопільської області. У всіх інших районах України пам'ятники Леніну були присутні.

В Україні активний демонтаж пам'ятників проводився в 1990-1991 роках - були прибрані всі пам'ятники в Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Закарпатській, Рівненській, Волинській областях, більша частина в Чернівецькій, Хмельницькій і Вінницькій. У східних областях пам'ятники майже не зносилися. З 5500 пам'ятників збереглося, ймовірно, не менше половини.

Автор: leninstatues.ru
 

Росія

Підрахувати, скільки пам'ятників Леніну було встановлено в Росії, практично неможливо. Ніяких підрахунків всі радянські роки не велося, інформація про пам'ятки в регіонах централізовано не збиралася.

До тих 4500 фотографій пам'ятників, які вдалося відшукати, слід додати ще не менше 2500 - за рахунок маленьких населених пунктів. У Росії було встановлено не менше 7000 пам'ятників і бюстів Леніну.

За кількістю монументів серед регіонів лідирують Московська і Ростовська області, а також Краснодарський край, серед міст, крім Москви і Санкт-Петербурга, - Казань, Саратов, Волгоград і Новосибірськ.

Серйозних кампаній з демонтажу пам'ятників Леніну в Росії не проводилося. Єдиний центр регіону, де пам'ятник демонтований остаточно - Грозний.

У Санкт-Петербурзі було встановлене не менше 150 пам'ятників Леніну, в Москві - не менше ніж 200. Збереглося, відповідно, близько 70-ти і трохи більше 100.

Білорусь

У Білоруській РСР наприкінці 1980-их також був виданий великий довідник по пам'ятниках республіки - "Збор помнікаў гісториі и культури" в 8 томах.

Загальної кількості пам'ятників Леніну там не вказано, їх можна порахувати лише "вручну" - близько 600 монументів.

Перше місце за кількістю кам'яно-бронзових Іллічів тримав районний Бобруйськ - 23 пам'ятки проти 22-ох в Мінську.

У Білорусі вожді стоять практично недоторканими - збереглися всі обласні і переважна більшість районних пам'ятників.

Казахстан

У Казахській РСР пам'ятники Леніну теж дуже любили. Від Уральська до Усть-Каменогорська встановлено не менше 500 пам'ятників.

Молдавія

У Молдові пам'ятників Леніну було більше 80-ти. При цьому у великих містах найчастіше стояли "авторські" варіанти.

На початку 2000-х, у період президентства комуніста Володимира Вороніна частину пам'ятників Леніну, демонтованих після розпаду СРСР, було відновлено.

Республіки Середньої Азії та Закавказзя

У Грузії, Вірменії та Азербайджані кількість їх обчислювалася буквально одиницями, в Узбекистані, Таджикистані і Туркменістані - двома-трьома десятками. Виняток становила лише Киргизія - тут було не менше 100 пам'ятників. Загалом у 7 республіках було близько 300 ленінських монументів.

Прибалтика

Кількість пам'яток в Латвії була в кілька разів більша, ніж у Литві та Естонії разом узятих - трохи більше 100 проти 50 відповідно. Всі Леніни в Прибалтиці були демонтовані на початку 1990-х.

Далеке зарубіжжя

Офіційні, великі монументи, створені професійними скульпторами та встановлені у центрах міст, існували в Угорщині, Чехословаччині, Східній Німеччині, Болгарії та низці інших соцкраїн. Таких пам'яток було близько 150.

Наприкінці 1980-х - початку 1990-х більшість з них демонтували, залишилися близько 25 пам'ятників - в Болгарії (Новграді та селі Баня), Німеччині, Індії, на Кубі і навіть у Фінляндії - в Турку і Котці.

Автор: leninstatues.ru
 

Отже. Так скільки ж всього?

7000 + 5500 + 600 + 500 + 80 + 300 + 160 + 150 = 14290 пам'ятників Леніну було встановлено в СРСР до 1991 року.

Це лише приблизний розрахунок, який не враховує той факт, що пам'ятники зносилися і за радянської влади - частина безповоротно, частина із заміною на новий пам'ятник.

залишилося:
6000 + 2200 + 400 + 400 + 60 + 200 + 0 + 25 = 9285 пам'ятників. Принаймні, ніяк не менше.

Автор: leninstatues.ru
 
Зараз ви читаєте новину «Кількість встановлених пам'ятників Леніну нарешті підрахували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути