понеділок, 04 лютого 2013 11:39

Кельти не були такими варварами-недотепами, як показано в коміксі "Астерікс і Обелікс"

Автор: Фото: dw.de
 

Науковці продовжують досліджувати унікальне кельтське поховання, виявлене в Баден-Вюртемберзі.

Влітку 2010 року на березі струмка Беттельбюльбах, що протікає неподалік селища Хундерзінген у федеральній землі Баден-Вюртемберг і впадає в Дунай, була зроблена сенсаційна знахідка. Кельтське поховання 6-го століття до нашої ери, воно стало відомо археологам всього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецькі археологи виявили шпильку для волосся віком 3 тисячі років

Вченим пощастило: вони виявили унікально збережену могилу кельтської "княгині". "Так ми її називаємо, - уточнює керівник розкопок Дірк Краусс (Dirk Krausse). - Хоча насправді ми знаємо вкрай мало про соціальну організацію кельтів". Поховання курганного типу приховувало під триметровим шаром землі дерев'яний зруб. Сам курган, зведений на березі струмка, з часом зрівнявся з землею і став непомітним. Саме це врятувало гробницю від розграбування в античні часи, якому була піддана більшість курганних поховань на території Європи.

Автор: Фото: dw.de
  Ніколь Ебінгер-Рист за роботою
Ніколь Ебінгер-Рист за роботою

Оскільки Беттельбюльбах старанно вимив своїми водами підземну дерев'яну конструкцію з масивних брусів, її збереженість, за оцінками археологів, "близька до ідеальної". "У сухій землі у дерева не було б таких шансів на багатовікову збереженість", - говорить реставратор Ніколь Ебінгер-Рист (Nicole Ebinger-Rist), учасник археологічної експедиції.

Роботи на березі струмка велися не випадково: неподалік від місця розкопок ще на початку 1990-х років виявили велике кельтське поселення. Сьогодні Хойнебург - один з найбільших музеїв кельтської культури в Європі. У "кращі роки" (на межі 6-5-го століть до нашої ери) в поселенні, оточеному земляним валом, жило до 10 тисяч чоловік. Вченим було очевидно, що в околицях слід шукати й інші сліди кельтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахідником шотландського кілта став англійський квакер Томас Ролінсон

У дерев'яній гробниці були виявлені два скелети - жінки й дитини. В інший світ їх супроводжували багаті дари: прикраси із золота й бурштину, гагату і бронзи. Але не вони були головною метою археологів. "Сьогодні найбільш сенсаційні відкриття робляться в лабораторії", - повідомляє Ніколь Ебінгер-Рист. Археологія пішла від гонитви за об'єктами, біологічні та хімічні дослідження дозволяють куди більш цікаві висновки.

Для дослідження дорогоцінного матеріалу було вирішено вдатися до допомоги будівельників: гігантський куб землі з гробницею вирубали з ґрунту і доставили на вантажівці в спеціальну лабораторію в Штутгарті. Поки вдалося встановити точну дату гробниці: поховання було здійснене 2600 років тому.

Автор: Фото: dw.de
  Гігантський блок землі з кельтським захороненням був вирубаний з ґрунту і доставлений в лабораторію
Гігантський блок землі з кельтським захороненням був вирубаний з ґрунту і доставлений в лабораторію

"Якщо ви женетеся за сенсаціями, нам доведеться вас розчарувати", - посміхається Ніколь Ебінгер-Рист. Досі в похованні не було виявлено ні слідів жертвопринесення, ні інших проявів "варварства", які прийнято приписувати кельтам. Навпаки, все свідчить про те, що мова йде про народ з високою культурою. "Принаймні вищий шар кельтського суспільства цінував розкіш і знав толк в естетичних об'єктах", - підтверджує археолог Краусс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На галльських монетах карбували коня

"Про високий рівень соціальної та військової організації кельтів свідчить і те, що в 387 році до нашої ери їм вдалося захопити Рим". Чому нація кельтів, яка знаходилася, як говорять дослідники, "на шляху до високої культури", зникла безслідно? Чому кельти "дозволили" римлянам асимілювати себе? Відповіді на ці запитання вченим ще належить дати.

Зараз і розкопки на місці, і ретельне дослідження знахідок у лабораторіях тривають. Залишається нез'ясованим, в якій спорідненості знаходилися "княгиня" й похована з нею дитина. Якщо за допомогою дослідження ДНК вдасться встановити їхню спорідненість, це дозволить зробити принаймні припущення про деталі похоронного культу. В одному переконані вчені: з образом кельтів як варварів-недотеп (якими представили їх творці знаменитого коміксу "Астерікс і Обелікс") доведеться розлучитися раз і назавжди.

Зараз ви читаєте новину «Кельти не були такими варварами-недотепами, як показано в коміксі "Астерікс і Обелікс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути