понеділок, 17 серпня 2015 13:55

Як виглядав Гостинний двір у Києві у середині ХХ століття - фотографії
7

Фото: Клуб Коренного Киевлянина

У 1809 році придворний архітектор Російської Імперії італієць Луїджі Руска, який побудував одну їх веж московського Кремля, запропонував побудувати в Києві на Контрактовій площі монументальний Гостинний двір. Будівля мала бути виконана в стилі класицизму. Новобудова повинна була мати вигляд замкнутого прямокутника з внутрішнім службовим приміщенням, до якого вели шість воріт. Так почалася історія однієї з найстаріших будівель Києва - Гостинного двору.

Планам італійця перешкодила пожежа, що сталася на Подолі в 1811 році. Не встигли жителі Подолу відійти від трагедії, як стало відомо, що Наполеон нападає на Росію. Будівництво довелося відкласти.

На момент 1812 року був готовий тільки перший поверх Гостинного двору. Було прийнято рішення накрити його дахом і залишити до кращих часів.

"Кращі часи" настали в 1828 році, коли головний архітектор Києва Андрій Міленський взявся за реконструкцію знакового місця.

Гостинний двір - був прообразом сучасних торгових центрів. У ньому знаходилося близько 50 магазинів. Кожен магазин мав свій підвал-склад і два входи - центральний і чорний.

Як не дивно, але в такому стані - одноповерховий і повний магазинів - Гостинний двір простояв майже півтора століття. До початку Другої Світової війни.

Під час Другої світової війни Гостинний двір дуже постраждав, і багато років знаходився в занедбаному стані.

У 70-х вирішили почати масштабну реконструкцію.

Реконструкція будівлі тягнулась 19 років: з 1971 по 1990 рік. Було два проекти пристосування її під торгівлю. В результаті реконструкції був надбудований другий поверх, і будівля набула свого теперішнього вигляду.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядав Гостинний двір у Києві у середині ХХ століття - фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути