понеділок, 04 квітня 2016 17:00

Італійські вчені намагаються розгадати мову етрусків

Італійські вчені намагаються розгадати мову етрусків

Важить плита 226 кілограмів, її ширина - 0,6 метра, довжина - 1,2 метра.

На неї нанесено як мінімум 70 добре помітних букв і розділових знаків. Вони, швидше за все, є поки невідомими словами етруської мови. Повідомляє Новини світу археології.

Культура і мова етрусків не достатньо вивчені, не дивлячись на те, що ці народи проживали в самому серці Європи. Безліч культур залишило свій слід на території сучасної Італії, тому будь-які знахідки пов'язані з часами етрусків у дослідників на вагу золота.

Нещодавно археологам по-справжньому пощастило, їм вдалося знайти в Італії унікальний зразок священних текстів етруською мовою. У вчених безліч очікувань від цієї знахідки. Вони дуже сподіваються, що кам'яна плита і висічений на ній текст допоможе дізнатися нові факти про вірування представників цього давнього народу.

Виявлений текст досить об'ємний. Він висічений на плиті з пісковика. Стелу виявили серед руїн етруського храму VI ст. до нашої ери. Храм знаходився на території сучасної Тоскани. Такі знахідки дуже рідкісні. Раніше вдавалося знаходити лише поховання того періоду.

На поверхні плити можна прочитати не менше 70 букв і розділових знаків. Стародавні тексти добре збереглися. Швидше за все, значення цих слів етруської мови вченим ще належить розгадати.

Найчастіше етруски записували факти на свитках з бавовни або воскових табличках. Виявлення кам'яної стели може свідчити про розвинений релігійний культ. Єдине святилище, яке було відомо вченим до останнього часу - святилище в Піргах.

Вчені припускають, що напис містить безліч імен і титулів. Такі дані допоможуть багато чого розповісти про устрій стародавнього суспільства, де представники всіх станів мали право приносити публічні жертви богам.

Нагадаємо, етруски - одна з найдавніших цивілізацій. Цей народ населяв в першому тисячолітті території сучасної Тоскани. Етруски створили розвинену культуру. Вона передувала римській і вплинула на неї, особливо в інженерній справі і релігії.

Зараз ви читаєте новину «Італійські вчені намагаються розгадати мову етрусків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути