субота, 26 липня 2014 14:00

"Історія мене виправдає" - Фідель Кастро 61 рік тому очолив революцію

61 рік тому в цей день на Кубі почалося національне повстання на чолі з Фіделем Кастро.

Автор: furfur.me
  Фідель Кастро - кубинський політик і революціонер. Разом зі своїм братом Раулем Кастро і Ернесто Че Геварою очолив революційний рух на Кубі
Фідель Кастро - кубинський політик і революціонер. Разом зі своїм братом Раулем Кастро і Ернесто Че Геварою очолив революційний рух на Кубі

26 липня 1953 року група озброєних людей на чолі з Кастро спробувала захопити армійські казарми у фортеці Монкада в місті Сантьяго-де-Куба. Однак революціонери зазнали поразки. Більшість повстанців було заарештовано.

Суд засудив Кастро до 15 років тюремного ув'язнення, однак у травні 1955 року під тиском громадськості він був амністований і висланий за межі Куби. Він і його сподвижники влаштувалися в Мексиці.

На суді 16 жовтня 1953 року Фідель Кастро виголосив промову.

В промові він звинуватив диктатуру в злочинах проти народу і розкрив програмні цілі учасників виступу: повалення диктатури і відновлення демократичних свобод, ліквідація залежності від іноземного капіталу та затвердження суверенітету Куби, знищення латифундизму і передача землі сільським трудівникам, забезпечення промислового розвитку та викорінення безробіття, підняття життєвого рівня та здійснення широких соціальних прав трудящих, в тому числі на працю, житло, освіту та охорону здоров'я.

Земля, індустріалізація, житло, безробіття, освіта та охорона здоров'я - ось ті шість проблем, шість конкретних пунктів, на вирішення яких були б спрямовані наші наполегливі зусилля поряд із завоюванням громадських свобод та політичної демократії.

Промову Фідель Кастро закінчив словами:

Ви можете мене засудити, але історія мене виправдає.

Промова отримала популярність як "Програма Монкади" і стала програмною основою революційної організації "Рух 26 липня", створеної Ф. Кастро і його прихильниками в 1955 році.

Зараз ви читаєте новину «"Історія мене виправдає" - Фідель Кастро 61 рік тому очолив революцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути