понеділок, 24 грудня 2012 11:44

Історики визначать точну дату заснування Львова, якщо артефакти не заллють бетоном

Автор: Фото: subscribe.ru
 

Якщо під час майбутнього ремонту вулиці Лесі Українки і надалі продовжуватимуть нищити археологічний шар, то є загроза назавжди втрати ключ до розгадки історії Львова. Так вважає науковий співробітник Інституту українознавства НАН України, кандидат наук з архітектури, археолог Юрій Лукомський. Про це повідомляє "Погляд".

На нижній частині вулиці Лесі Українки, яку збираються навесні ремонтувати, пролягала територія Низького замку. За словами археологів, саме там можуть бути артефакти, які і дадуть остаточну відповідь, коли саме було засноване місто Львів.

"Низький замок є ключовим об'єктом, взагалі до історії Львова – тобто коли він був заснований і так далі. Як відомо, зараз навіть із письмових джерел не до кінця зрозуміло, коли заснували Львів. Наприклад, ми маємо певні артефакти на вул.Федорова, які свідчать, що тут були королівські резиденції - Владислава Ягайла, потім Свидригайла, пізніше Владислава Опольського. Тому виникає питання – чому ті польсько-литовські і угорські королі тут робили свої резиденції, а не на місці Низького замку. Тобто чи існував тоді Низький замок у 14 столітті, а чи він був тільки маленькою частинкою того, що було пізніше", - припускає Юрій Лукомський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На вулиці Лесі Українки у Львові ще одна знахідка - мур Низького замку

Відтак у порівнянні із іншими майбутніми розкопками, що проводитимуться у Львові, археологи найбільше переживають саме за Низький замок.

"Наступного року з березня по вул. Лесі Українки за театром Марії Заньковецької хочуть далі продовжувати ремонті роботи. Безперечно це потрібно. Однак проводять досить необережно, з великою кількістю техніки, брутально ставлячись до археологічних речей, які там є. Це може призвести до руйнування решток Низького замку", - говорить Юрій Лукомський.

Науковець вважає, що впродовж зими, ще до початку робіт, потрібно переглянути проектну документацію реконструкції цієї частини вулиці Лесі Українки, переглянути зміни, як там хочуть вносити у комунікаційні системи, узгодити усе з археологами і аж потім починати роботи.

"Треба зовсім змінити характер цих робіт в проектному плані. Я розумію, що будівельники зацікавленні в тому, щоб якнайшвидше в максимально короткий термін зробити свою роботу. Але в такому випадку віддається на знищення прясло Низького замку. Відповідно вони повинні зрозуміти, що там є настільки важливі археологічні речі, що можуть відкрити очі на незвідані досі таємниці історії Львова", - запевняє археолог.

Відтак він бачить вихід у наступному: "Побудувати роботу слід так. На першому етапі технічно зняти бруківку і тверді покриття тротуару, забрати звідти частину техніки, залишити лише ту, яка потрібна. Скажімо, коли будуть відбуватися розкопки нам необхідно буде вивозити кудись землю. І після цього дати два-три місяці археологам, щоб дослідили цю ділянку".

Зараз ви читаєте новину «Історики визначать точну дату заснування Львова, якщо артефакти не заллють бетоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути