середа, 10 січня 2018 14:47

Історики назвали достовірну кількість загиблих у часи Голодомору

Історики назвали достовірну кількість загиблих у часи Голодомору
У Голодоморі загинули 7 млн українців. Фото: expres.ua

Від Голодомору 1932-1933 років загинули 7 млн українців.

Раніше заявляли про 3,5 млн жертв. Це число вивели, опираючись на результати радянських переписів населення, повідомляє "5 канал".

Науковці вважають, що в сучасних працях не враховують низку смертей, пов'язаних із Голодомором. Кількість убитих під час спроб утечі за кордон у пошуках їжі. Припускають, що втрати населення можуть бути ще більшими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Час запровадити відповідальність за невизнання Голодомору

"Кількість загиблих становить щонайменше 7 мільйонів в Україні від Голодомору, і 3 мільйони за її межами – Кубань, Поволжя, Казахстан. Демографи спільно з окремими науковцями продовжують законсервовувати в українській та закордонній науковій сфері кількість утрат у 3,9 мільйонів", – заявила гендиректор музею "Меморіал Голодомору" Олеся Стасюк.

"Взяття за основу недостовірних радянських переписів – це перша помилка наших демографів. Понад 6 мільйонів – це прямі втрати, крім природних смертей, які могли бути самі собою. Я, наприклад, наполягаю, що мінімальна кількість загиблих – це щонайменше 7 млн", - каже історик Володимир Сергійчук.

Американська дослідниця і журналістка Енн Епплбаум представила у Києві свою книжку "Червоний голод. Війна Сталіна проти України".

Зараз ви читаєте новину «Історики назвали достовірну кількість загиблих у часи Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути