вівторок, 27 січня 2015 15:02

Художник, гравюри якого висіли в президента Кеннеді - 10 фактів про Якова Гніздовського
22

Яків Гніздовський народився 27 січня 1915 року в селі Пилипче – тепер це Борщівський район Тернопільської області. Батько Яків був дияконом у місцевій греко- католицькій парохії, мати – Марта з дому Кубей. Яків був наймолодший з їхніх шістьох дітей
Фото: www.hnizdovsky.com
Яків Гніздовський. Соняшник. Дереворит. Ця картина висіла у робочому кабінеті Джона Кеннеді
Дівчинка
Вівці. Дереворит
Яків Гніздовський у дитинстві

100 років тому, 27 січня 1915-го, у селі Пилипче на Тернопільщині в родині дяка народився художник Яків Гніздовський. Після Другої світової він емігрував до США, де здобув світове визнання. Пропонуємо 10 фактів з його біографії.

1.  Яків Гніздовський у с. Пилипче на Тернопільщині. Походив з давнього шляхетського роду гербу Кораб. Хоча Яків Гніздовський двічі вступав на навчання до Академії мистецтв (у Варшаві та Загребі), однак йому так і не вдалося закінчити в них навчання - на заваді стала Друга світова війна.

3. У 1934 році майбутнього художника заарештували за підозрою у політичній діяльності в ОУН, однак під час суду зрозуміли, що його цікавить лише мистецтво. Невдовзі Якова відпустили.

4. 5 років Яків Гніздовський прожив у таборі для переміщених осіб, поки у 1949 році не емігрував до США. У цей час художник не полишав займатися творчістю.

5. Зі своєю дружиною Стефанією, яку він ніжно називав Фанні, а вона його Жаком, він познайомився у найромантичнішому місті у світі - Парижі. За два неповні роки проживання в Парижі, Гніздовський мав три успішні виставки. Там же він уперше виставив олійні картини, кераміку і скульптуру малих форм.

6. Дебютне визнання в США художник отримав в 1950 році на виставці графіки в Міннеапольскому інституті мистецтв. За дереворит "Кущ" йому була присуджена друга нагорода. Це підштовхнуло його до думки переїхати в Нью-Йорк для того, щоб займатися виключно мистецтвом. Деякий час у Нью-Йорку художник проживав у найвідомішому районі Нью-Йорка - Мангеттені, між Центральним парком і Колумбус-авеню.

7. Президент США Джон Кеннеді прикрасив свій робочий кабінет гравюрами Гніздовського "Зимовий пейзаж" і "Соняшник". А дереворит "Кущ" купує бібліотека Конгресу США у Вашингтоні. "Дереворити Якова Гніздовського є одним з найбагатших і найоригінальніших звершень в американському графічному мистецтві за останні 30 років", – пише в передмові до видання його творів 1976-го Пітер Вік, куратор відділу графіки бібліотеки Гарвардського університету.

8. Хоча у 1954 році Яків Гніздовський отримав американське громадянство, однак постійно наголошував, що він – українець. Наприклад, на міжнародній виставці графіки в Італії 1972 року СРСР представляли семеро москвичів. Упорядники каталогу заходу зазначили, що учасник від США Яків Гніздовський народився в Україні.

9. У листопаді 1975-го персональну виставку Гніздовського в Токіо відвідує син японського імператора Хірохіто. Усі роботи викуповує найбільша тамтешня галерея "Йосейдо". Разом із виставкою сучасної американської графіки роботи українця їдуть до країн Латинської Америки, Японії та Індії.

10. 377 гравюр створив Яків Гніздовський. Близько 80% з них виконані рідкісною технікою різьблення на поздовжньому зрізі дерева. Вони зберігаються У Національному музеї американського мистецтва у Вашингтоні, "Еддисон галереї", у Музеї модерного мистецтва в Більбао та інших найвідоміших музеях та художніх галереях світу.

Більше про Якова Гніздовського читайте в четвер, 29 січня у паперовому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Художник, гравюри якого висіли в президента Кеннеді - 10 фактів про Якова Гніздовського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути