Ексклюзиви
середа, 20 квітня 2016 16:35

Гроші українських повстанців вітали з Великоднем

Гроші українських повстанців вітали з Великоднем

Центр досліджень визвольного руху спільно із Архівом СБУ оприлюднили у Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua колекцію "бофонів" – грошових знаків ОУН та УПА.

В підпільних друкарнях УПА виготовлялася своєрідна грошова одиниця — бофони. Їх давали людям, які допомагали визвольному руху. Планувалося, що зі здобуттям незалежності, бофони можна буде обміняти на чинні гроші. Бофони з колекції були виготовлені у 1947—1950 роках на Львівщині та Івано-Франківщині у підпільних друкарнях. Відтепер колекція цих грошових документів, надрукованих до Великодніх свят у 1940-х доступна он-лайн. Йдеться на сайті Центру дослідження визвольного руху.

Бофони (скорочення від словосполучення "бойовий фонд") – це грошові документи з національною символікою та символікою ОУН і УПА із фіксованими номіналами. Уповноважені особи від ОУН чи УПА видавали їх населенню за добровільно внесені кошти. Планувалося, що коли постане Українська держава, то ці гроші будуть обмінюватись на справжні.

"Крім суто фінансової ролі бофони також виконували агітаційну функцію. Наприклад у цій колекції можна бачити, що на бофонах друкувалося гасло "Христос Воскрес! Воскресне Україна!"", — розповів упорядник колекції, заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак.

"Колекція Галузевого державного архіву Служби безпеки України налічує більше сотні бофонів. Вони потрапили до матеріалів НКВД-КҐБ як конфіскати: вилучалися під час чекістсько-військових операцій, а також коли захоплювали криївки", — повідомив В.Бірчак.

Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею "Тюрма на Лонцького". Сьогодні в Е-архіві доступні копії понад 20732 документів. Місія проекту — робити минуле доступним. Ознайомитися та скопіювати архівні матеріали можуть усі охочі в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua за посиланням.

Зараз ви читаєте новину «Гроші українських повстанців вітали з Великоднем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути