пʼятниця, 31 жовтня 2014 15:29

"Є армія - є влада" - 127 років тому народився генералісимус Чан Кайші

"Є армія - є влада" - 127 років тому народився генералісимус Чан Кайші
Генералісимус Чан Кайші

31 жовтня 1887 року в Фінхуа (провінція Чжецзян) народився відомий китайський політичний діяч Чан Кайші. Заможна родина послала Чана вчитися філософії, необхідної для державної кар'єри. Однак сам юнак обрав військову службу.

Провчившись у військовій академії, він поїхав на стажування до Японії, де приєднався до китайських революціонерів, які мріяли звільнити батьківщину від Маньчжурської династії. Після повалення маньчжурів революцією 1911-1913 років Китай був поділений на частини військовими кланами. Чан відправився на південь, де владу у свої руки взяли революціонери-націоналісти.

Він швидко піднявся в партії Гоміньдан (буквально "національна партія") за її засновника Сунь Ятсена. Ставши начальником Генштабу, в 1923 році їздив за військовою допомогу до Москви, а після смерті вождя очолив Гоміньдан. У 1925-1927 роках його добре навчена армія здійснила Північний похід і переможно вступила в Шанхай. Після взяття партією Гоміньдан влади у всій країні Чан Кайші шляхом військового перевороту зайняв пости президента Китаю, голови уряду і головнокомандуючого. Молодий маршал, а з 1928 року генералісимус рішуче порвав з комуністами і закликав до "західної демократії".

З 1930 року Чан Кайші майже безперервно воював з комуністами, які в низці регіонів Китаю встановили радянську владу. Коли в 1936 році генерали, змовившись з лідером комуністів Мао Цзедуном, заарештували генералісимуса, той закликав примиритися і створити єдиний фронт проти японців. Вислизнувши з пастки, він вів боротьбу на два фронти - проти комуністів і проти японців. В запеклих боях 1948-1949 роках Чан Кайші був розбитий Червоною армією Китаю і втік під захист США на острів Тайвань. Там він правив як диктатор до самої смерті.

Помер в Тайбеї 5 квітня 1975 року. Йому належить відомий вислів: "Є армія - є влада". Чан Кайші також говорив: "Я б скоріше не мав нащадків, ніж пожертвував інтересами нашої країни."

Зараз ви читаєте новину «"Є армія - є влада" - 127 років тому народився генералісимус Чан Кайші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути