вівторок, 12 березня 2013 13:59

Другу світову війну пропонували назвати "Війною за цивілізацію"

Автор: Фото: patso.net
  Солдати в окопі Першої світової
Солдати в окопі Першої світової

Дві світові війни не відразу були названі такими. Хоча досі важко визначити напевне, коли виникли офіційні назви Першої і Другої світових воєн. Під час Першої світової, звісно, ніхто не знав, що другий глобальний конфлікт настане так швидко, тому не було жодної необхідності, щоб вирізняти його як перший у своєму роді, пише history.com.

Після вживання першої назви "Європейська війна", американські газети після вступу США у війну 1917 року почали називати конфлікт "Світовою війною". По той бік Атлантики, тим часом, британці віддали перевагу назві "Велика війна", яку вживали аж до 1940-х років (за невеликим винятком Вінстона Черчілля, який згадував про "світову війну" 1927 року в одному з томів своїх мемуарів). До слова, на Заході конфлікт 1914-1918 років і досі часто називають саме "Великою війною".

Термін "Друга світова війна" вперше з'явився у пресі у лютому 1919 року, коли Manchester Guardian надрукувала матеріал, покликаний застерегти людей сьогодення від Третьої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британії знайшли останки голуба з шифром Другої світової війни

Але відкрито позначив новий конфлікт Другою світовою Франклін Д. Рузвельт у 1941-му, і його співвітчизники швидко наслідували його приклад. У Великобританії, вона залишалася "Велика війна" або й просто "Війна" до кінця 1940-х років.

Хоча Рузвельт, можливо, допоміг популяризувати ім'я, здається, він був не зовсім задоволений. У 1942 році він звернувся до громадськості запропонувати альтернативні найменування, і протягом наступних кількох тижнів військове відомство отримало біля 15000 пропозицій. Там зокрема були запропоновані назви "Війна за цивілізацію" і "Війна проти поневолення".

Однак ані ці варіанти, ані власне пропозиція Рузвельта "Війна на виживання" не набули популярності. Протистояння 1939-1945 років стало "Другою світовою війною", а як результат, Першою світовою назвали глобальний конфлікт 1914-1918, який їй передував.

Зараз ви читаєте новину «Другу світову війну пропонували назвати "Війною за цивілізацію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути