четвер, 08 жовтня 2015 15:30

Давні люди вміли виготовляти знаряддя праці - вчені

Давні люди вміли виготовляти знаряддя праці - вчені
Фото: scientificrussia.ru

Нещодавно в печері "Зірка, яка сходить" недалеко від Йоганнесбурга (Південна Африка) антропологами під керівництвом професора Лі Бергера (Lee R. Berger) були знайдені кістки Homo naledi - нового виду давньої людини. Нині останки H. naledi продовжують вивчати, і вже є нові цікаві результати, повідомляє BBC News.

Зокрема, вчені з Кентського (Великобританія) і Вітватерсрандського (ЮАР) університетів, під керівництвом доктора Трейсі Ківелл (Tracy Kivell) опублікували в журналі Nature Communications статтю за результатами детального аналізу будови рук "зоряної" людини. H. naledi мав примітивні вигнуті фаланги пальців, але при цьому великий палець, кістки долоні і особливо зап'ястя мали будову, дуже близьку до такої у неандертальців і навіть у людини розумної. Такі руки вже були пристосовані до використання знарядь праці - і д-р Ківелл з колегами схиляються до того, що "зоряна" людина дійсно їх використовувала.

"Можливо, naledi використовував інструменти, зроблені з інших матеріалів, або виробляв інші маніпуляції, міцно утримуючи в руці і точно направляючи якісь предмети, але найочевидніше пояснення полягає в тому, що він виготовляв і використовував знаряддя праці".

Не зовсім зрозуміло, як на таке могла бути здатна істота, яка має мозок розміром як у шимпанзе. Втім, з іншого боку, відомо, що шимпанзе вельми активно користуються знаряддями праці, як для полювання, так і, наприклад, для того, щоб збити надокучливий дрон-спостерігач. Є переконливі свідчення на користь гіпотези, що такі здібності закладені у них інстинктивно.

Зараз ви читаєте новину «Давні люди вміли виготовляти знаряддя праці - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути