вівторок, 26 травня 2015 17:08

Давні люди використовували ехо як підсилювач звуку - вчені

Давні люди використовували ехо як підсилювач звуку - вчені
Фото: scientificrussia.ru

У первісні часи люди, можливо, зовсім по-іншому уявляли собі гарні звуки. Так стверджує археолог та спеціаліст з акустики Стівен Дж. Уоллер (Stephen J. Waller).

Стівен Дж. Уоллер вивчає первісне мистецтво, намагаючись при цьому зрозуміти одну з найбільш невловимих рис минулих епох - ставлення давніх людей до звуків. Якщо від первісного живопису до нас дійшли наскальні розписи, а про первісних мисливців ми можемо судити за залишками зброї, то якою була первісна музика, зрозуміти дуже важко. Стівен Дж. Уоллер вивчав розписи в стародавніх печерах і зіставляв їх з акустичними особливостями цих печер. В результаті він прийшов до висновку, що для давніх людей відлуння, які розносяться під склепіннями, значило набагато більше, ніж для нас сьогодні. "Ехо абсолютно неприпустиме під час сьогоднішніх концертних виконань музики, - заявив він, - але в минулому люди спеціально шукали місця, де воно краще звучало".

Уоллер 28 років не тільки вивчав стародавні стоянки, а й аналізував міфи. Він зібрав понад 50 міфів, в яких в тій чи іншій мірі згадувалося про ехо. Розповідь Овідія про німфу Ехо, закохану в Нарциса, лише найвідоміший з них. Насправді схожі міфи існували у багатьох народів у різних кінцях землі. А ще більше - кілька сотень міфів - пов'язані з богами грому, яких боялися і яким поклонялися у всьому світі.

Уоллер підкреслює, що найдавніші флейти знайдені в тих печерах, де найголосніше лунає луна. Він вважає цей збіг не випадковим. Люди не могли просто так прийти і "загубити флейту" саме в цьому місці. Ясно, що вони грали тут на духових інструментах, вибираючи саме ті місця, де музика відбивалася від скель. Ці звуки здалися б нам какофонією, а для стародавніх людей, очевидно, вони були сповнені змістом, пов'язаним з їх міфами.

Зараз ви читаєте новину «Давні люди використовували ехо як підсилювач звуку - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути