пʼятниця, 18 липня 2014 12:00

Древні поселення кількох історичних періодів виявили на околиці міста Броди
9

У Бродах, на південно-східній околиці міста, археологи віднайшли древні поселення кількох історичних періодів.

Про це повідомив журналіст із міста Броди Михайло Шишка.

"В археологічну літературу ця пам'ятка увійшла під назвою багатошарове поселення Броди-І. Археологами закладено два розкопи в урочищі Заставки. В першому розкопі віднайдено залишки вогнища, якими древні поселенці користувалися у літній період. Знахідка відноситься до періоду ранньозалізного віку (висоцька культура) і датується ХІ-VII ст. до н.е. Подібне вогнище, яке відноситься вже до вельбарської культури – періоду, коли через наші терени проходили племена готів, археологи віднайшли у другому розкопі", - розповів Михайло.

Журналіст зазначив, що є аргументовані підстави вважати, що на теренах Бродівщини у ІІІ ст. н.е. певний час проживали готи – войовничі племена східно-германських народів, які протягом II–VІІІ ст. відігравали значну роль в історії Європи, і які на початку нашої ери мігрували з півдня Балтики до Чорного моря та Дунаю, досягнувши кордонів Римської імперії та утворивши одне з перших державних утворень на території сучасної України.

Окрім вогнищ на місці розкопок археологами виявлено залишки керамічної посуди, застібку до одягу – фібулу, а також знаряддя праці бронзового віку, висоцької та вельбарської культур.

Також археологи знайшли уламки глиняних горщиків періоду Київської Русі ХІІ-ХІІІ сторіччя. Як зазначив керівник археологічної експедиції доцент кафедри археології історичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Ярослав Онищук, розкопки в урочищі Заставки підтвердили припущення науковців, що життя на території та околицях Бродів не переривалося від ХІІІ сторіччя.

"До речі, у 1983 році в урочищі Заставки археолог Володимир Терський вже проводив археологічні дослідження. На жаль, їхні результати залишилися невідомими, оскільки не були опублікованими. Виконавцями цьогорічних археологічних розкопок є Бродівський загін археологічної експедиції Львівського національного університету ім. Івана Франка, зокрема студенти історичного факультету, які проходять тут літню науково-дослідницьку практику", - додав журналіст Михайло Шишка.

Віднайдені під час розкопок артефакти, після вивчення науковцями, будуть передані до фондів Бродівського історико-краєзнавчого музею, адміністрація якого ініціювала проведення цих досліджень.

Зараз ви читаєте новину «Древні поселення кількох історичних періодів виявили на околиці міста Броди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути