пʼятниця, 17 червня 2016 18:00

Документи про депортацію кримчан з'явились он-лайн
5

Перша сторінка Доповідної записки про підготовку операції по переселенню спецконтингента з території Євпаторійського і Джанкойського оперсекторів Криму станом на 4 червня 1944 р. (документ КГБ СССР).
Перша сторінка Відомостей по обліку населення Севастопольського оперативного сектора Кримської АРСР (документ КГБ СССР).
Перша сторінка Плану проведення операції по переселенню спецконтингента в Сімферопольському оперативному секторі з 18.5.-19.5.44 р. (документ КГБ СССР).
Перша сторінка Спецповідомлення про результати роботи по перевірці і фільтрації репатрійованих радянських громадян, що повертаються в Кримську область станом на 10 вересня 1945 р . (документ КГБ СССР).
Депортовані Криму – жителі сіл Отузи та Шелен, м. Красновишерськ, Молотовська обл., 1948 р
Документи НКВС про масові виселення людей із Криму з'явились у вільному доступі в інтернеті.
Матеріали про виселення та повернення кримських татар, а також вірмен, болгар і греків, оприлюднив Центр досліджень визвольного руху на Електронному архіві визвольного руху.
"Значну частину колекції становлять документи щодо репатріантів - військовополонених і цивільних, які повернулися з Австрії, Німеччини й інших країн Західної Європи до Криму", - розповів архівіст Центру досліджень визвольного руху Роман Тютенко.
Йдеться про 38 документів. Більшість - із захопленого архіву СБУ в Криму. Серед них є повідомлення про причини арештів жителів Сімферополя органами НКВД, про проведені оперативні роботи в Джанкойському, Євпаторійському, Севастопольському районах.
"Спецконтингент, що підлягає виселенню" - такими цинічними словами називала радянська влада людей.
Серед оприлюднених документів є унікальні матеріали про плани та саме насильницьке виселення протягом 2-х днів кримськотатарського народу з рідних домівок у віддалені регіони СРСР. Ідеться про доповідні записки вищому партійному керівництву, плани та звіти про перебіг депортації, документи про перебування кримськотатарського народу на засланні, а також початки автономістських рухів серед татар.
Зокрема, план переселення у Сімферопольському секторі містить такі вказівки: "Операцію з переселення почати на світанку 18.5.1944 р. і, зважаючи на чисельність контингенту, який підлягає переселенню, і територіального розташування районів, операцію закінчити: по Зуйському, Біюк-Онларському і Сімферопольському сільському районах до кінця дня 18.5.44 р.; по Карасубазарському району до кінця дня 19.5.44 р.".
"Ці документи містять відомості про кількість повернених громадян, їхній національний склад, повсякденний нагляд за ними. Також можна знайти повідомлення про "антирадянські" настрої цих людей. "Я лучше в тюрме 6 месяцев отсижу, чем буду работать в совхозе". "В Германии мне жилось лучше, а в совхоз пригнали, как на каторжные работы", - розповів історик Тютенко.
Над створенням колекції документів працювали фахівці з Центру досліджень визвольного руху, Галузевого державного архіву Служби безпеки України та Українського інституту національної пам'яті.
Документи доступні на Е-архіві avr.org.ua за посиланням: http://avr.org.ua/index.php/ROZDILY_RES?idUpCat=927.
Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року електронний архів визвольного руху avr.org.ua, є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету ім. Івана Франка та Національного музею "Тюрма на Лонцького". Сьогодні в е-архіві доступні копії 23436 документів.
Зараз ви читаєте новину «Документи про депортацію кримчан з'явились он-лайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути