четвер, 14 січня 2016 16:48

Документи ОУН пролежали в молочному бідоні 70 років
6

Фото: http://www.cdvr.org.ua/

Бідон з документами знайшли місцеві мешканці 31 грудня 2015 року у лісі в Долинському районі на Івано-Франківщині. Це архів Калуського окружного проводу Організації українських націоналістів 1948-1949 років, територіально охоплює Калущину, Войнилівщину, Жидачівщину, Долинщину, Рожнятівщину, Болехівщину та Вигодщину.

Руслан Забілий, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького", розповідає: "Повстанські архівісти дбайливо обгорнули згортки документів у радянські газети та заховали їх у молочному бідоні, де вони пролежали майже 70 років. Цікаво, що радянська влада знала, що повстанці таким чином архівують свої документи, тому по селах вівся жорсткий облік усіх молочних бідонів".

Також ОУНівці зробили повний внутрішній опис архіву: вони перерахували усі документи, що мають увійти до нього. Після реставраційних робіт історики ЦДВР (Центру дослідження визвольного руху) з'ясують наскільки цей опис був точним. Основна увага в знайдених документах приділяється репресіям радянської влади щодо місцевих жителів в Калуський окрузі. Виявлні списки повстанців відзначених за зразкову службу, а також списки полеглих, протоколи загибелі провідників ОУН. Фінансові звіти та звіти, які
розповідають про своєрідну "підпільну економіку". Знайдені також і роздаткові матеріали, що спрямовувалися для поширення серед населення :часописи, листівки та бофони (повстанські гроші) , які раніше не траплялись дослідникам.

Після реставрації у відсканованому вигляді документи будуть викладені на сайті avr.org.ua.

Зараз ви читаєте новину «Документи ОУН пролежали в молочному бідоні 70 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути