четвер, 24 грудня 2015 16:52

"Документи КДБ відкрито без плати" - українські архіви підбили підсумки року

"Документи КДБ відкрито без плати" - українські архіви підбили підсумки року

До дня архівіста 24 грудня 2015 року, Центр дослідження визвольного руху спільно із Реанімаційним пакетом реформ розповіли про прогресс у роботі українських архівів.

Зокрема було оприлюднено оцінку роботи українських архівістів та окреслено головні новації прийнятого в рамках декомунізації закону про доступу до архіві КГБ.

"Від 21 травня 2015 року кожен громадянин, просто написавши звернення, має право й можливість ознайомитися з документами КГБ, які доти були секретними, і самостійно безкоштовно скопіювати їх" — Ігор Розкладай, юрист Інституту медіа права та експерт Реанімаційного пакету реформ.
Кількість таких запитів уже зросла в кілька разів. "Лише за даними архіву СБУ впродовж 2015 року на 46% більше громадян та організацій зацікавилися минулим і звернулися до Архіву за пошуком інформації про історію України ХХ століття. Понад половина цих людей шукає своїх близьких, доля яких десятиліттями залишалася під грифом "секретно", — говорить аналітик Центру досліджень визвольного руху Анна Олійник.

Хоча експерти загалом відзначають покращення умов доступу до архівів репресивних органів, порівняно з попередніми роками, проте оцінюють якість роботи архівної системи невисоко — задоволені лише 34,3% опитаних. Серед найбільших нарікань — обмеження можливості копіювати документи, відсутність електронних версій документів, обмеження доступу до окремих справ, бюрократичні перепони та недостатнє фінансування.
Андрій Когут, в.о.директора Центру досліджень визвольного руху, звернув увагу, що новий Закон не лише зобов'язав оцифровувати архівні фонди, а й надав можливість безкоштовного самостійного копіювання.

Із запланованою передачею документів до Архіву Інституту національної пам'яті Андрій Когут сподівається на зменшення бюрократичних проблем, притаманних силовим органам як СБУ, МВС, Служби зовнішньої розвідки та ГПУ більше, аніж звичайним архівам.

Нагадаємо, що згідно з законами про "декомунізацію" історичні архівні матеріали мають передати з-під відомств силових органів до новоствореного Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті (ГДА УІНП).

Зараз ви читаєте новину «"Документи КДБ відкрито без плати" - українські архіви підбили підсумки року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути