пʼятниця, 31 жовтня 2014 10:07

Дивовижна перлина на нитці Дніпра - унікальні світлини міста Черкаси початку ХХ століття
28

Фото: an.ck.ua

На початку минулого століття у жителів неозорої Російської імперії був вибір, куди поїхати на відпочинок: у Крим чи в Черкаси. Це не помилка - на початку ХХ століття невеличке містечко Черкаси на березі Дніпра було одним із туристичних центрів царської Росії. Рідкісне поєднання води, соснових лісів і цілющого повітря вабили сюди багатьох відпочивальників.

З цієї причини наприкінці ХІХ - початку ХХ століття колишнє козацьке місто починає активно забудовуватися. З'являються нові ошатні садиби, дачі, громадські споруди, до створення яких долучився відомий архітектор зі світовою славою Владислав Городецький. Зокрема, за його проектами були збудовані жіноча та чоловіча гімназії, які збереглися і до сьогодні (у чоловічій гімназії розташувалося Музичне училище імені Гулака-Артемовського, будівля жіночої гімназії нині перебуває у аварійному становищі).

Сьогодні ми вам пропонуємо побачити Черкаси такими, якими вони були ще 100 років тому - ще не зруйнованими чисельними війнами, які відбувалися на черкаській землі у ХХ столітті. Особливо руйнівні наслідки для Черкас мала Друга світова війна, коли місто було майже стерте з лиця землі. Однак деякі споруди все ж вціліли. Це, зокрема, будинок Щербини, де сьогодні знаходиться Палац одруження.

Нагадаємо, Черкаси - місто, обласний та районний центр в Україні, регіональний центр Центральної України, промисловий центр Центрального економічного району, значний культурний та освітній осередок. Місто відоме з XIII століття і за час свого існування відіграло певну роль в історії всієї України. Черкаси були осередком формування Козаччини, мешканці міста брали безпосередню участь в Хмельниччині та Коліївщині. Зростання міста, після отримання статусу обласного центру, призвело до перетворення його у великий промисловий центр та головний культурний осередок цілого регіону.

У Черкасах жив і працював поет Василь Симоненко. Тут народилися режисер Юрій Іллєнко та поетаса Ірена Карпа.

Зараз ви читаєте новину «Дивовижна перлина на нитці Дніпра - унікальні світлини міста Черкаси початку ХХ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути