понеділок, 16 червня 2014 11:35

Динозаври зберігали постійну температуру тіла - вчені США

Автор: vorotila.ru
 

Динозаври не були ні теплокровними, як сучасні ссавці і птахи, ні холоднокровними, як рептилії чи амфібії. Дослідження американських учених свідчать про те, в організмах цих древніх ящурів поєднувалися обидва принципи обігріву тіла.

Палеонтологи і біологи з університетів штатів Нью-Мексіко і Арізона стверджують, що динозаврів, які населяли Землю мільйони років тому, слід відносити до особливої категорії живих істот, яку вони називають мезотермічною, тобто середньою між теплокровними і холоднокровними.

Вчені проаналізували структуру кісток 381 виду тварин, серед них - 21 виду динозаврів, зокрема, тиранозаврів, аллозаврів і троодонів, та прийшли до висновку, що темпи зростання древніх ящурів були середніми - більш високими, ніж у холоднокровних, але більш низькими, ніж у теплокровних.

"Наші результати показують, що метаболізм динозаврів не характерним ні для теплокровних, ні для холоднокровних організмів. Вони функціонували не так, як ссавці чи птахи, і не так як рептилії та риби", - підкреслив еволюційний біолог з Університету штату Арізона Брайан Енквіст.

Як стверджують вчені, динозаври частково обігрівали свої тіла самостійно, як теплокровні, а частково покладалися на довкілля - подібно до холоднокровних.

За словами дослідників, тварини, які використовують цю стратегію, є і серед сучасних мешканців Землі. До цієї категорії відносяться деякі види акул, тунця, шкіряста черепаха, а також качкодзьоб і єхидна.

Зараз ви читаєте новину «Динозаври зберігали постійну температуру тіла - вчені США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути