вівторок, 12 червня 2012 17:36

Давню обсерваторію на горі Піп Іван відновлять для студентів і туристів

Міністерство культури Польщі виділяє 70 тисяч доларів на реконструкцію астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван. Відновлення пам'ятки відбудеться у рамках ґрантової програми на розвиток культурної спадщини. Про це повідомив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда.

Це спільний проект Варшавського і Прикарпатського університету. Частка останнього становитиме 25 відсотків.

Стару обсерваторію відновлять як навчальний центр для студентів університету — створять біологічний стаціонар, встановлять телескоп.

"В кінці червня закінчуються формальні процедури і розпочнуться роботи. Часу лишилося мало, треба встигнути зробити все, поки тепло. Основна мента — законсервувати об'єкт для підсихання. Зробимо дах, закриємо всі входи та виходи, лише залишимо отвори для продування будівлі", - повідомив Цепенда у коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські фрірайдери катаються на Попі-Івані і стрибають з „Піку дебілізму"

З відновленою обсерваторією Піп Іван стане значно привабливішим для туристів, переконаний професор.

"Піп Іван може стати високогірним туристичним осередком, яких у східних Карпатах немає, - зазначив він. - Ми плануємо приймати там туристів на нічліг. Звісно, у спартанських умовах — спатимуть в наметах. Але думаю, що Піп Іван стане більш привабливим для відвідувачів після відновлення обсерваторії".

Вершина Піп Іван на довоєнних польських картах позначена як стовп № 16. Астрономо-метеорологічну обсерваторію на її вершині часто називають Білий слон.

Будівництво станції розпочалося у 1936 році з ініціативи інженера, генерала Леона Бербецького, який запропонував директорові астрономічної обсерваторії Варшавського університету М. Каменському організувати астрономічний відділ у метеорологічній обсерваторії.

Урочисте відкриття обсерваторії відбулося 29 липня 1938 р. Вона складалася із 43 кімнат і має 57 вікон. Серед них — конференц-зал, помешкання керівника обсерваторії, інші житлові приміщення, їдальня, кабінети, зал для метеоінструментів тощо. У підвалі обладнали акумуляторну та котельню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У найвисокогірнішому в Україні селі живуть три родини й самотній 83-річний чоловік

Після початку Другої Світової війни працівники обсерваторії евакуювали найцінніше обладнання. Сьогодні pмонтований трилінзовий об'єктив знаходиться в Сілезькому планетарії.

Будинок обсерваторії та залишки обладнання в кінці 1939 р. перейшли у власність радянських властей. До червня 1941 р. тут проводились метеорологічні спостереження. Згодом німці вивезли металеві частини астрографа до Львова, де до останнього часу вони зберігалися у фізичному корпусі Львівського університету.

Надалі приміщення було покинуте, і місцеві мешканці розтягли з неї все, що становило бодай якусь цінність. З мідних листів куполу та даху обсерваторії робили великі чани, в яких варять сир на навколишніх полонинах.

Зараз ви читаєте новину «Давню обсерваторію на горі Піп Іван відновлять для студентів і туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути